Så ska Stenungstorg växa – Citycons plan för 180 nya bostäder kommer upp på samråd


2019-06-27

Visionsbild över framtidens Stenungstorg.
Bild: Strategisk arkitektur
Visionsbild över framtidens Stenungstorg.

Citycon har i nära samarbete med Stenungsunds kommun tagit fram ett förslag till ny detaljplan. Förslaget innebär en vidareutveckling av centrumet i form av utbyggnad med 180 havsnära lägenheter i två nya bostadshus, och med handel och service i bottenplanen. I slutet av juni går förslaget upp på samråd i byggnadsnämnden: ett viktigt steg närmare en ny detaljplan för platsen.

Citycon förvärvade Stenungstorg 2006 och har hittills investerat 200 miljoner kronor på utveckling och utvidgning av centrumet. Den aktuella detaljplanen drivs med Citycon som byggherre och gäller området i södra änden av Stenungstorg, vid parken intill kulturhuset Fregatten.

– Stenungsund har unika kvaliteter med sin närhet till havet och pendlaravståndet till Göteborg. Den nya detaljplanen är ett viktigt steg för Stenungssund och för våra ambitioner att tillsammans med kommunen utveckla Stenungstorg till en modern och attraktiv stadskärna, säger Veronica Palmgren, stadsutvecklingschef på centrumägaren Citycon.

De nya bostadshusen vänder mot havet och förvandlar centrummiljön till en mer stadsmässig plats, med små torg och gågator som utgör levande gaturum som man gärna söker sig till.

Det finns också planer på ett nytt resecentrum vid Stenungstorg där den nya knutpunkten kommer att erbjuda närhet till centrumfunktioner, service och bostäder.

– Vi ser gärna att lokaltrafiken knyts närmare till torget och att vi får ännu fler besökare hit. Därför är vi positiva till förslaget om en flytt av resecentrum. Det skapar goda möjligheter för ytterligare investeringar i området närmast Stenungstorg, säger Veronica Palmgren.



Källa: Citycon