Fler fastighetsbolag går samman mot fusk i byggbranschen


2019-06-29

Rättvist byggande.
Bild: Bengt Alm
Rättvist byggande.

Stockholmshem, Svenska Bostäder, Familjebostäder och Sisab tar ytterligare ett steg för sund konkurrens och  schyssta arbetsvillkor på våra byggarbetsplatser. Nu skriver bolagen på en gemensam avsiktsförklaring för att jobba på ett enhetligt och proaktivt sätt tillsammans.

2017 tog Stockholmshem initiativet för att på ett strukturerat sätt motverka ekonomisk brottslighet, svartarbete och oegentligheter på byggarbetsplatser. Modellen som utvecklats för arbetet heter Rättvist byggande.

– Vi måste stoppa fusket. Att jobba hos oss innebär att köra lagligt. Våra hyresgäster ska kunna lita på att våra hus är byggda på rätt värderingar, säger Morgan Jansson, inköpschef på Stockholmshem och initiativtagare för satsningen på Rättvist byggande.

– Vi har redan sett effekt av vårt eget arbete och tillsammans med fler aktörer inom Stockholms stad får vi ännu större genomslag, säger Morgan Jansson. 

Kontroller på byggarbetsplatser
Rättvist byggande omfattar allt ifrån kontraktsskrivning till oannonserade kontroller på byggarbetsplatser och att följa upp hela kedjan av underentreprenörer. I det arbetet spelar säkerhetsföretaget Scandinavian Risk Solution (SRS) en nyckelroll. De har upphandlats för att utföra kontrollerna på byggarbetsplatserna för alla fyra bolag, i enlighet med avsiktsförklaringen. 

– Visionen med rättvist byggande är att branschen ska veta att det inte lönar sig att fuska på våra byggarbetsplatser. Vi ska attrahera de seriösa företagen för en sund konkurrens på lika villkor, säger Morgan Jansson.

Det här är modellen för Rättvist byggande:


Mer om Rättvist byggande i Almedalen
Stockholmshem arrangerar ett seminarium där de berättar mer om effekten av arbetet - resultatet av kontrollerna på våra byggen - i Almedalen. Seminariet arrangeras måndag den 1 juli kl 10.15 på Teaterskeppet i Visby Hamn.



Källa: Stockholmshem