Malmös färdplan för en klimatneutral bygg- och anläggningssektor presenteras i Almedalen


2019-06-30

Bild: Sveriges Träbyggnadskansli

I Malmö har aktörer från hela byggkedjan gått samman och skapat Sveriges första lokala färdplan för en klimatneutral bygg och anläggningssektor – LFM30. Färdplanen presenteras och diskuteras vid ett seminarium på Aktuell Hållbarhets scen i Almedalen den 2 juli.

LFM30 är ett lokalt initiativ för att skapa en geografisk spelplan som påskyndar bygg- och anläggningssektorns klimatomställning och genomförande av Agenda 2030. Initiativtagare och samordningsansvariga är Sveriges Träbyggnadskansli, Sustainable Innovation, Midroc Properties, Byggnadsfirman Otto Magnusson, Wihlborgs Fastigheter och Malmö stad.

Färdplanen innehåller strategiska fokusområden som täcker hela byggprocessen, från planering och produktion till förvaltning och restprodukthantering. Det övergripande målet är att all nybyggnation, ombyggnation, underhåll samt infrastruktur ska vara klimatneutral år 2030.
– Byggsektorn står för 20 procent av landets koldioxidutsläpp. Så kan det inte fortsätta. LFM30 är ett utmärkt initiativ som samspelar med Malmö stads klimatarbete och målsättningar, säger Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö.

De aktörer som ansluter sig till LFM30 delar uppfattningen att Malmö ska bli en förebild inom klimatneutralt byggande. Genom deklarationen förbinder man sig att vidta konkreta åtgärder för minskade utsläpp och redovisa resultaten. I skrivande stund har cirka 65 aktörer anslutit sig till färdplanen och fler tillkommer löpande. Det handlar om allt från byggherrar, arkitekter, fastighetsägare och entreprenörer till materialleverantörer, tekniska konsulter och forskningsinstitut.
– Jag är glad och imponerad av det stora gensvaret! Det finns ett starkt driv för hållbart byggande i Malmö. Tillsammans kan visa vägen för en klimatneutral bygg- och anläggningssektor på lokal nivå, säger Christer Larsson.


Seminarium om LFM30 äger rum tisdag 2 juli kl 10.00-10.45 i Almedalen.



Källa: Sveriges Träbyggnadskansli