Maskinstyrning på väg in i grävmaskinerna


2019-08-15

Trimble är marknadsledande globalt inom maskinstyrning.
Bild: Live Business Media Group
Trimble är marknadsledande globalt inom maskinstyrning.

Mathias Alperud, försäljningschef för Sitech Sverige.
Bild: Live Business Media Group
Mathias Alperud, försäljningschef för Sitech Sverige.

Automatiserade maskinstyrningssystem håller på att erövra grävmaskinen.
– Grävmaskiner står i dag inför samma utveckling som bandtraktorer och väghyvlar gjorde för många år sedan, säger Mathias Alperud, försäljningschef för Sitech Sverige.

När Sitech ställer ut på Entreprenad Live i september så kommer företaget att visa upp maskinstyrningssystemet Trimble Earthworks som går att få monterat med automatik.
– Utvecklingen accelererar fort. Maskinstyrningssystemet måste anpassas till varje enskild tillverkare och maskin. Vid årsskiftet hade vi framme systemet för bara några få modeller men nu finns det för 42 modeller och nya kommer till hela tiden.

Automatiserade maskinstyrningssystem för grävmaskiner innebär inte – om nu någon skulle tro det – att grävmaskinen kör av sig själv. Men med hjälp av inmatad data kan föraren styra tiltrotator, skopa och bom i samma moment.
– Det höjer kvaliteten på grävarbetet och det underlättar för föraren. Dessutom är det lönsamt eftersom det spar både tid och pengar, säger Mathias Alperud.

Sitech säljer Trimble, ett amerikanskt märke.
– Mycket av den här utvecklingen kommer från USA och Trimble är marknadsledande i världen.

Trimble har under några år arbetat med att utveckla sin nya mjukvaruplattform Trimble Earthworks.
– Den togs fram för grävmaskiner för några år sedan men är nu på väg att introduceras brett även för andra entreprenadmaskiner.

Systemet bygger på androidplattformen.
– Bakom automatiserade grävsystem ligger en avancerad mjukvara och många års utveckling.

Men Mathias Alperud tycker egentligen inte att han kan se någon skillnad på hur en nyutexaminerad 20-årig maskinförare eller hur en äldre erfaren grävare tar till sig tekniken.
– Det är enkelt för maskinföraren att hantera. Kan man sköta sin telefon kan man också hantera ett maskinstyrningssystem.

Sitech säljer också vågsystem för bland annat grävmaskiner.
– Grävmaskinshytten är i dag utrustade med många olika displayer för olika elektroniska funktioner som t.ex. backkamera. Men med vårt system kan man få vågssystemet och maskinstyrningssystem i samma display vilket rensar upp i hytten.

Utvecklingen går snabbt inom det här området och under den senaste tiden har flera stora maskintillverkare kommit med modeller som redan från fabrik är utrustade med maskinstyrningssystem.
– Men Trimble är det enda märket som kan eftermonteras med automatik, berättar Mathias Alperud.



Källa: Live Business Media Group