Nacka Stadshus får unik muralmålning


2019-08-19

Muralmålning av Okuda i Toronto.
Bild: Sharon Mendonca
Muralmålning av Okuda i Toronto.

Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande, och Fredrika Friberg, stadskreatör, vid väggen på Nacka stadshus som ska prydas av en muralmålning.
Bild: Oskar Rådehed/Nacka kommun
Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande, och Fredrika Friberg, stadskreatör, vid väggen på Nacka stadshus som ska prydas av en muralmålning.

Nacka kommun och festivalen Wall Street Nacka meddelade i fredags att ett stort konstverk kommer att uppföras på stadshuset i Nacka. Målningen är en del av muralmålningsfestivalen Wall Street Nacka. 
– Konst och kultur är viktigt i ett samhälle. Det får oss att reflektera och beröras, säger Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande i Nacka.

– Vi arrangerar den här festivalen för att vi vill ingjuta hoppfullhet och framtidstro. Stärka arbetet för det goda och vänliga samhället där människor trivs och mår bra. Nacka är väldigt vackert, men det finns platser som kan bli ännu vackrare. Nu vill vi ge liv och färg åt döda ytor, säger Mats Gerdau.


Spansk konstnär smyckar stadshuset
Wall Street Nacka är Stockholmsområdets första muralmålningsfestival. Under de två första veckorna i september kommer ett 20-tal internationellt erkända konstnärer att skapa mästerliga målningar runt om i Nacka kommun. Och nu står det alltså klart att en av väggarna som ska målas är Nacka Stadshus.

Den som får äran att skapa konstverket är den spanske konstnären Okuda San Miguel. Okuda har ett unikt och ikoniskt konstnärsspråk, fyllt av berättande symbolik som på olika sätt uppmanar betraktaren till reflektion. Hans konst återfinns över hela världen, så som i Indien, USA, Japan, Brasilien, Sydafrika och Mali.

– Okuda är en modig konstnär som tar för sig av livet i världen med stora mått. Med sin kraftfulla uppenbarelse utmanar han oss, säger Fredrika Friberg, stadskreatör, Nacka kommun.
– Ödmjuk och vänlig, men inte blygsam. Okudas konstnärsspråk präglas av geometriska strukturer och mönster i starka harmoniska färger, och han anpassar alltid verken efter den plats han är på. Jag har sett skissen, och det kommer att se fantastiskt ut på stadshuset.


Konst på 20 platser i kommunen
Förra veckan presenterades 9 av 20 konstverk och platser, bland annat att Nackabaserade Astrid Sylwan skapar konst i Finntorp, den mexikanska gatukonstnären Farid Rueda förvandlar Nacka ishall och att polska konstnären Natalia Rak målar en stor mural på Kyrkans Hus i Orminge.

Nu släpps resterande konstnärer. Fredagen den 16 augusti presenterades bland annat att kanadensiska Jarus målar en tunnel i Älta, att Maya Hayuk skapar konst på Henriksdalsmuren samt att konstnärskollektivet Videokaffe skapar interaktiv konst vid Nya gatan, centralt i Nacka.



Källa: Nacka kommun