Maja Borg gestaltar bullerskydd vid Ståthöga


2019-08-19

Bullerskydd Ståthöga.
Bild: Mattias Åkeson
Bullerskydd Ståthöga.

Ståthögavägen får ett nytt bullerskydd med konstnärlig gestaltning av konstnären Maja Borg. Kroppens rörelse är centralt i verket som består av flera stora skärmar med en bildsekvens. Skärmarna ska monteras på ytan som är 220 meter lång och tre meter hög.

– Jag filmar en tillitsrörelse på 16 mm film, ett bildformat som kommer återspeglas i de arton skärmar som monteras längs planket. Jag vill lyfta fram tillitsbegreppet som en tanke att bära med sig in eller ut ur staden, säger Maja Borg.

Maja Borg är konstnär och regissör och arbetar med rörlig bild som rör sig i gränslandet mellan dokumentärfilm, fiktion och experimentell konstfilm. Hen intresserar sig för strukturer och makt i relation till normer och det icke-normativa. Filmerna har bland annat visats på SVT, Moderna Museet Malmö och Tate Britain. Maja är uppvuxen i Norrköping och väl bekant med platsen där bullerskyddet sätts upp.

– Jag cyklade förbi platsen i många år på väg till skolan och det var just när jag cyklade som jag tänkte ut mina första filmer. Kroppen i rörelse är fortfarande en viktig del i min skaparprocess, säger Maja Borg.

Norrköpings Konstmuseum ansvarar för den offentliga konsten i Norrköping och tillämpar lagen om offentlig upphandling. Uppdraget tilldelades våren 2019 och gestaltningen väntas stå klar under hösten. Projektet är ett samarbete mellan Norrköpings Konstmuseum och samhällsbyggnadskontoret.

– Ståthögavägen är en viktig entré till Norrköping, där det stora trafikflödet är en intressant utmaning i det konstnärliga arbetet. Vi tror att Majas gestaltning kommer att kommunicera på ett spännande sätt i det flödet, säger Mattias Åkeson, intendent för offentlig konst på Norrköpings Konstmuseum.



Källa: Norrköpings kommun