Anbud söks för att kalhugga prisad park – trots omfattande problematik


2019-08-22

Gropen vattenfylldes på några sekunder när kyrkogårdsförvaltningen provgrävde i Järva DiscGolfPark 2011.
Bild: Mats Löf
Gropen vattenfylldes på några sekunder när kyrkogårdsförvaltningen provgrävde i Järva DiscGolfPark 2011.

En björkstrid väntar på Järva, hotar nätverket Låt Parken Leva. Den 16 augusti adopterades det tusende trädet i Järva DiscGolfPark genom en gåva på 50 kronor till kampen för parken.
Bild: Björn Erdal
En björkstrid väntar på Järva, hotar nätverket Låt Parken Leva. Den 16 augusti adopterades det tusende trädet i Järva DiscGolfPark genom en gåva på 50 kronor till kampen för parken.

Under augusti upphandlar Stockholms kyrkogårdsförvaltning gator, ledningar och annan grovplanering för första etappen av Järva begravningsplats. Arbetet innebär trädfällning, schakt och masshantering i Järva DiscGolfPark, aktivitetsparken som utsågs till Årets Park 2017.

Anbudstiden går ut den 27 augusti och arbetena planeras att påbörjas under oktober 2019. 

Nätverket Låt Parken Leva har bett landskapsarkitekten Jonas Löf att granska förfrågningsunderlaget.
– Upphandlingen lämnar över väldigt mycket ansvar och risker på entreprenören som bland annat måste lösa den problematiska geotekniken och grundvattenproblematiken själv. Staden vill bygga begravningsplatsen i en instabil tipp som både sjunker och rör sig i sidled, men kan inte beskriva för entreprenörerna hur det ska gå till, säger Jonas Löf. 

Upphandlingen innehåller 18 avsteg från de allmänna bestämmelserna AB 04 vilket är ovanligt mycket. Bestämmelserna reglerar rättigheter och skyldigheter i avtal mellan beställare och entreprenör, och varje undantag från standardavtal kan fungera som en varningsflagga för entreprenörer. 

Landskapsarkitekten Jonas Löf pekar även på andra osäkerhetsfaktorer:
– De tryckbankar som håller den instabila kullen på plats nämns inte i förfrågningsunderlaget. I dessa tryckbankar planerar Kyrkogårdsförvaltningen kistgravar, men om man rör dem rubbas balansen i tippen, säger Jonas Löf. 

Nätverket Låt parken leva anser att upphandlingen är utformad för att snabbt påbörja arbetet med begravningsplatsen trots att många tekniska problem är olösta, och när den nuvarande parken är skövlad pressa beslutsfattarna att fortsätta projektet, trots att ändrings- och tilläggsarbeten sprängt budgeten. 

– Staden har avsatt cirka 160 miljoner för att förvandla järvabornas älskade park till grus. Kyrkogårdsförvaltningen har marknadsfört sin begravningsplats som känslig landskapsarkitektur, men upphandlingen visar att den är ett brutalt ingenjörsprojekt, säger Björn Erdal, talesperson för Låt Parken Leva. 

Under sommaren har över tusen träd som ska fällas adopterats genom Låt Parken Leva. 

– Istället för almstrid kan det bli en björkstrid. Inget stadsplaneprojekt på Järvafältet sedan Hansta har engagerat så många människor, avslutar Björn Erdal.



Källa: Låt Parken Leva