Lindabs ljudprofil nominerad till Stålbyggnadspriset 2019


2019-09-04

Lindabs ljudprofil, LHP200, utgör mycket av stommen för den nya spårvagnsdepån på Lidingö.
Bild: Lindab
Lindabs ljudprofil, LHP200, utgör mycket av stommen för den nya spårvagnsdepån på Lidingö.

AGA-depån, Lidingö.
Bild: Lindab
AGA-depån, Lidingö.

När Stockholms Lokaltrafik byggde en ny spårvagnsdepå för Lidingöbanan krävdes ett tak som både uppfyllde de krävande konstruktionskraven och de höga kraven på ljudvärden, valet föll på Lindabs högprofil. Nu har projektet med AGA-depån blivit nominerat till Stålbyggnadspriset 2019.

Storstockholms Lokaltrafik genomför en omfattande modernisering av Lindingöbanan. Det innebär bland annat dubbelspårssträckor och direkttrafik från Lidingö in till Stockholms City. Därför har en helt ny spårvagnsdepå uppförts vid AGA på Lidingö med underhålls- och verkstadslokaler för Lidingöbanans nya spårvagnsset. Spårvagnsdepån kommer att omfatta sex avlånga parallella byggnader med tvätthall, spolhall, verkstäder, kontor och personalutrymmen.

Företaget Normek är ansvariga för stomentreprenaden och som leverantör för den högprofilbaserade taklösningen föll valet på Lindab.

– I kombination med de rent konstruktionstekniska kraven visade sig Lindabs högprofil LHP200 med perforering vara en mycket bra lösning, då taken krävde högeffektiv ljudabsorption, säger Kåre Nilsson, platschef Normek.
– För samtliga yttertak monterades Lindabs högprofil LHP200 på valvbågar i stål och skapar det långsträckta bågformade taket på varje hallbyggnad. Mellan hallarna monterar Normek högprofilen LHP130 från Lindab för att klara lasten från snö från dem välvda taken. Till detta kommer också de triangelformade upplagsstöden och kantbalkar. 

Ett kvitto på att projektet har blivit lyckat är nomineringen till Stålbyggnadspriset 2019. Priset delas ut vartannat år av Stålbyggnadsinstitutet för ett innovativt och arkitektoniskt tilltalande sätt att utnyttja stål i en byggnadskonstruktion.

– Att Normek valde Lindab som leverantör till det här spännande projektet är jätteroligt. Vi är även stolta över att vi får visa upp produkter i marknadens framkant. Jag är imponerad av alla delaktiga partners som tillsammans har gjort ett grymt bra jobb. Nu håller vi tummarna att det räcker hela vägen, säger Fredrik Isaksson, försäljningschef tak och fasad, Lindab Sverige.

Projektet med AGA-depån är ett av tio projekt som har nominerats. Juryn kommer sedan att plocka fram finalisterna i september och vinnaren utses på Stålbyggnadsdagen på Svenska Mässan i Göteborg den 7 november.



Källa: Lindab