Riksarkitekten – starkt dragplåster till mässan Nordic Property Expo


2019-09-09

Riksarkitekt Helena Bjarnegård gästar den gemensamma öppna scenen under mässans första dag för att tala kring hur man skapar hållbara samhällen.
Bild: Svenska Mässan
Riksarkitekt Helena Bjarnegård gästar den gemensamma öppna scenen under mässans första dag för att tala kring hur man skapar hållbara samhällen.

Med en dryg månad kvar till fastighetsbranschens stora mässa Nordic Property Expo – som för första gången arrangeras parallellt med Nordic Architecture Fair – på Svenska Mässan i Göteborg, kan arrangörerna presentera flera starka dragplåster. Ett av dem är riksarkitekt Helena Bjarnegård, som gärna ser att vi sneglar lite mer på hur danska arkitekter och byggherrar samarbetar.

Helena Bjarnegård gästar den gemensamma öppna scenen under mässans första dag för att tala kring hur man skapar hållbara samhällen. Sedan januari 2019 är hon innehavare av den nyinrättade tjänsten som riksarkitekt och hon brinner för allt som rör kvalitet och hållbarhet. På frågan om vad hon ser som branschens största utmaning, svarar hon.

– Att hållbarhet och kvalitet inte ska underordnas av kortsiktiga ekonomiska överväganden. Vi behöver skapa omsorgsfullt gestaltade städer, miljöer och byggnader som människor kan känna stolthet över i flera generationer. Långsiktiga värden måste stå över kortsiktiga om vi ska lyckas med våra hållbarhetsmål och i detta sammanhang är kvaliteten helt avgörande.

Hennes förhoppningar på mässan är att de som deltar ska lyfta blicken för att gemensamt bygga ett mer hållbart samhälle. Det är det kortsiktiga perspektivet som ställer till det, menar hon och poängterar att arkitekter, byggherrar och andra experter, måste jobba mer som team för att skapa ett hållbart samhälle i framtiden. Och hennes budskap under mässan kommer att vara glasklart.

– Att bygga ett hållbart samhälle är en lång process som kräver att många människor arbetar tillsammans. Processen inleds med en rad politiska beslut kring översiktsplaner, detaljplaner, gestaltningsprogram och bygglov. Sedan behöver byggherrar, arkitekter och andra experter jobba tillsammans för att förverkliga planerna och programmen. Jag skulle gärna se att vi närmar oss det danska upplägget där arkitekten inte bara lämnar över sina ritningar utan är med under hela byggprocessen, säger hon.

Helena Bjarnegård kommer att vara en av flera intressanta talare under mässan. Ytterligare personer som deltar på de öppna scenerna och i konferenserna är: Amanda Lundeteg, VD på stiftelsen Albright, Johan Kuylenstierna från Klimatpolitiska rådet, Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö, arkitekt Gert Wingårdh, Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna, Manon Mollard, redaktör för Architectural Review Magazine, friidrottsstjärnan och FN-ambassadören Carolina Klüft, Siavosh Derakhti, social entreprenör, Emma Hernell från HUI och många fler.

Nordic Property Expo och Nordic Architecture Fair arrangeras den 15-16 oktober på Svenska Mässan i Göteborg.



Källa: Svenska Mässan