Första delen av nya Vasagatan är klar


2019-09-10

Bild: Stockholms stad

Stockholms stad bygger om Vasagatan till en mer välkomnande, tryggare och levande stadsgata för att möta dagens och framtidens behov. Fredagen den 6 september stod första delen av nya Vasagatan klar. Det är västra sidan av Vasagatan, mellan Centralplan och Tegelbacken, som nu öppnas upp för trafik igen tidigare än planerat.

Bredare trottoarer, nya cykelbanor, fler träd, fler sittplatser, ny belysning och cykelparkeringar. Det blir resultatet på Vasagatan när hela projektet är klart 2022.

Nu står den första delen av nya Vasagatan klar – västra sidan av Vasagatan mellan Centralplan och Tegelbacken (samma sida som Centralstationen). Denna sträcka har nu nya separata upphöjda cykelbanor, en säkrare trafiklösning och fler sittplatser. Ny belysning kommer att installeras senare i september och nya träd ska komma på plats när det är säsong för att plantera dessa.


Pågående arbeten
Just nu pågår arbeten med nya Vasagatan i flera områden. På västra sidan av Vasagatan mellan Kungsgatan och Vasaplan sker arbeten hela hösten. Infarten från Vasagatan till Gamla Brogatan för vidare färd mot Östra Järnvägsgatan är stängd för biltrafik och leds istället om via Norra Bantorget för infart till Östra Järnvägsgatan. Bil- och cykeltrafik kan färdas i båda riktningarna på Vasagatan förbi arbetsområdet under hela byggtiden. Gående kan passera hela arbetsområdet och nå alla fastigheter på västra sidan av Vasagatan.

På Vasagatan vid Norra Bantorget, mellan Olof Palmes gata och Barnhusgatan (framför Norra Latin), pågår för närvarande arbeten. I december 2019 beräknas alla arbeten vid Norra Bantorget vara klara vilket ska resultera i en säkrare trafiklösning som helhet samt en bättre lösning för cyklister som kommer från Upplandsgatan ned mot Norra Bantorget.


Färdiga arbeten
I utvecklingen av Vasagatan ingår även förbättring av cykelbanorna på Norra Bantorget, Östra Järnvägsgatan och Vasaplan. Inför ombyggnaden av Vasagatan har även gång- och cykelpassagen vid Tegelbacken förbättrats. I somras färdigställdes nya separata och upphöjda cykelbanor på Östra Järnvägsgatan mellan Vasaplan och Norra Bantorget samt på Barnhusgatan.



Källa: Stockholms stad