Naturnära, magiska vyer när Liljewall ritar Bergsbadet i Järvsö


2019-10-03

Skiss Bergsbadet i Järvsö, direkt från ritbordet.
Bild: Liljewall
Skiss Bergsbadet i Järvsö, direkt från ritbordet.

Just nu planeras ett unikt upplevelsebad och rekreationscenter i hjärtat av Hälsingland. Byggherre är Järvsö Bergsbad AB och projektet drivs sedan 2018 i ett joint venture med RISE, Propell Innovation Hub, Fiber Optic Valley och Liljewall. Badet, för vilket Liljewall står för konceptutveckling och gestaltning, integreras i Öjeberget och kommer ge milsvida utblickar över det fridfulla hälsingelandskapet.

Visionen är att Bergsbadet ska bli en fantasieggande och konstnärlig miljö där besökarna kan ta del av hotell- konferens-, natur-, kultur- och spaupplevelser. Konceptet tar ansats från Hälsinglands kultur, historia och unika natur och ska genomsyras av ekologisk-, social- och ekonomisk hållbarhet på ett otvunget sätt. Allt från menyer till materialval ska noggrant övervägas.

En viktig del i arbetet har varit att skapa en plats som lockar en bred målgrupp där kulturella möten uppstår och uppmuntras – året om. Här ska finnas något för alla – från upplevelsesökarna och kulturfantasterna, till de stora familjerna. Gemensamt ska vara den kittlande wow-upplevelsen i direkt anslutning och med goda kommunikationer till Stockholmsregionen.

Resultatet är en byggnad i trä, vars form är anpassad efter bergets branter och de utblickar över Järvsö, Ljusnan och halva Hälsingland som platsen bjuder på. Ovanpå byggnadskropparna skapas överbryggningar mellan inne och ute där spa spiller ut på en platå och restaurangen på en annan. Eventuellt adderas en skulpturpark eller liknande i naturmiljö.

– Det har varit viktigt att låta byggnaden landa och integreras i det unika naturlandskapet på ett vördnadsfullt sätt. Byggnaderna ska tillföra värden och möjligheter men samtidigt kännas som en självklar del av berget, skogen och Järvsö. Att ta tillvara på utblickar och låta naturen vara en del av den rumsliga upplevelsen även inne i huset har varit en drivande faktor i utformningen av det som nu ligger som förslag, berättar Andreas Pålsson, ansvarig arkitekt på Liljewall.

Hela byggnaden ska andas närvaro och hållbarhet, såväl interiört som exteriört, vilket kan komma återspeglas genom såväl traditionell Hälsingekultur och byggnadstradition som nya innovativa material och lösningar, men trä- och stenmaterial kommer att vara en självklar och bärande del.

Målsättningen är att här ska rogivandeplatser för kontemplation och samlande av intryck samsas med livfulla, kreativa och på andra sätt inspirerande miljöer.

Projektet, som utsetts till ett av de fem hetaste projekten i Norrland, ligger just nu förstudiefasen med förhoppningar om byggstart om ett par år.



Källa: Liljewall