Icon Växjö nomineras till stadens eget byggnadspris


2019-10-07

<noscript>&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &amp;amp;lt;img alt=\
Bild: Semrén & Månsson
"Icon Växjö är modigt utformat med ett självsäkert och kraftfullt uttryck. Ett nytt landmärke i Växjös skyline”, skriver juryn i samband med nomineringen till Växjö kommuns byggnadspris.

I dagarna stod det klart att multifunktionsbyggnaden Icon, ritad av Semrén & Månsson för APP Properties, är en av tre byggnader som nominerats till Växjö kommuns byggnadspris. Den 67 meter höga L-formade byggnaden, ofta omnämnd som Växjös nya landmärke, beskrivs av juryn som ”modigt utformad med ett självsäkert och kraftfullt uttryck”.

Icon ligger i Arenastaden i Växjö, i anslutning till VIDA Arena, gamla ishallen och Myresjö Arena. Med sin mix av kontor, bostäder och gymnasieskola ger byggnaden förutsättningar för liv och rörelse över stora delar av dygnet – ett vitalt och nödvändigt tillskott när området ska omvandlas från renodlad arenabebyggelse till levande stad.

Så här skriver juryn i sin målande motivering:

”En komplex byggnad i flera nivåer, en maskin som innehåller allt, en hel stad vertikalt, som ramar in en äldre ishall och reser sig högt över idrottsanläggningarna som den självklara målpunkten. Utstickande partier utmanar. Skivmaterial i blåstickande rödton, metallickänsla och mjölktonade glas.

Fasadens indelning med variation i färger skapar en känsla av rörelse och färgvalen associerar till den idrottsliga omgivningen. Den markerar en ny tid i ena stadsänden och bråkar med sin motpol i andra ändan med den lika ikoniska domkyrkan. Icon Växjö är modigt utformat med ett självsäkert och kraftfullt uttryck. Ett nytt landmärke i Växjös skyline.”

Växjö kommuns byggnadspris riktar sig till byggherren och delas ut av byggnadsnämnden. Vinnaren koras den 24 november 2019. 



Källa: Semrén & Månsson