Ytterligare en bottennotering för byggandet: Endast 410 godkända bostäder i Stockholm i år


2019-10-07

Stockholms politiska majoritet har kraftigt dragit ner på byggandet i Stockholm. För en tid sedan skrev man ner prognosen för bostadsbyggandet - från 10 000 till 5 000. Utöver det minskar markanvisningarna kraftigt – inte minst för de så viktiga allmännyttiga bostadsbolagen. Nu visar nya siffror att endast 410 bostäder i detaljplaner har godkänts, trots att årsmålet ligger på 10 000. Med tre månader kvar på året så har alltså endast 4,1 procent av årsmålet uppnåtts.


– Det är inte förvånande, men det är dystert. Inte minst för alla de som tvingas harva runt på den dyra andrahandsmarknaden. Vi har varnat för detta hela tiden, och dessvärre har vi fått rätt. I grunden handlar detta om att Alliansen och Miljöpartiet inte kan komma överens. Då stoppar man projekt istället, eftersom de politiska låsningarna inte går att lösa upp. Hittills har man stoppat eller skjutit på långt över 5 000 bostäder. Det är oansvarigt. Det säger Jan Valeskog, oppositionsborgarråd (S).

– Nu ser jag dessutom att man från majoritetens sida försöker skylla ifrån sig på andra faktorer som till exempel överklagandeprocesserna. Att Länsstyrelsen skulle ha stoppat de 9 500 bostäder som saknas för att nå årsmålet faller på sin egen orimlighet, det är bara en dimridå. Vi lyckades leverera rekordsiffror under exakt samma förutsättningar, ingenting har hänt. Det är samma verklighet då som nu, skillnaden är att den här majoriteten har dragit i handbromsen för byggandet.



Källa: Socialdemokraterna i Stockholms stadshus