Rundat hörnhus vinnare i nytt kvarter i Kallebäcks Terrasse


2019-10-10

Idéskiss på det vinnande bidraget från Liljewall arkitekter.
Bild: Liljewall arkitekter
Idéskiss på det vinnande bidraget från Liljewall arkitekter.

Idéskiss på det vinnande bidraget från Liljewall arkitekter.
Bild: Liljewall arkitekter
Idéskiss på det vinnande bidraget från Liljewall arkitekter.

Ett rundat hörnhus med takterrass, en smakfull, variationsrik gestaltning och trevliga planlösningar med hållbara kvalitéer är några av idéerna som resulterat i att Liljewall arkitekter vann tävlingen för ett av de kommande kvarteren i Kallebäcks Terrasser. Det handlar om cirka 160 nya hyreslägenheter i kvarter 7, Kedjan, som börjar byggas 2021.

– Kallebäcks Terrasser är ett stort område som kommer att utvecklas över tid. Utöver ett omfattande kvalitetsprogram och detaljplanens förutsättningar ville vi utveckla den arkitektoniska nivån ytterligare och utlysa en arkitekttävling för ett av kvarteren i området, säger Marina Fritsche, vice vd Wallenstam och regionchef Göteborg.

Kvarteret med de cirka 160 lägenheterna ska byggas i en naturlig trappning som följer gatans lutning. Gestaltningsförslaget har hämtat inspiration från Paris med varma färgtoner, en sammanhållen variation och fasader med stadskänsla. Samtliga lägenheter, där detaljplanen tillåter, kommer att ha tillgång till balkong eller uteplats.

– Vi är både glada och stolta över att vårt förslag landande så väl. Det har varit väldigt spännande och utmanande projekt att skissa på. Nu ser vi fram emot nästa steg i processen, säger Hilda Esping Nordblom, arkitekt på Liljewall.

Det var i början av året som byggnationen i ett av Göteborgs större stadsutvecklings-områden, Kallebäcks Terrasser, påbörjades. Här växer nu de första kvarteren fram i ett område som på sikt omfattar 1 800 nya hem och 1 200 kontorsplatser samt skola, förskola, restauranger, caféer och närservice.

Pågående nybyggnation just nu är 435 hyreslägenheter med inflyttning under 2021. Utöver det pågår även byggnationen av Kallebäcks Terrassers stora kontorsfastighet där arbetsglädje ska stå i fokus för de smarta, flexibla lokalerna med utrymme för totalt 1 200 arbetsplatser.



Källa: Wallenstam