Enfamiljshus vinner Huddinges byggnadspris 2019


2019-10-18

Enfamiljshuset i Högmora.
Bild: Magnus Fröderberg
Enfamiljshuset i Högmora.

Enfamiljshuset i Högmora.
Bild: Magnus Fröderberg
Enfamiljshuset i Högmora.

Ett enfamiljshus i Högmora, ritat av arkitekten Gert Wingårdh, vinner Huddinges byggnadspris 2019. Totalt kom det in 1388 röster, varav cirka en tredjedel gick till vinnaren.

 – Ett stort grattis till ägarna av detta fantastiska hus, som med en tidlös och lågmäld arkitektur ger uttryck åt det moderna villasamhället och som är ett positivt tillskott i Huddinges småhusbestånd, säger Malin Danielsson (L), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.

Huset är ett typhus uppfört i privat regi och ritat av arkitekten Gert Wingårdh. Det ligger i Mellansjö, i kommundelen Högmora, på en höjd med utsikt över Magelungen. Huset har naturliga färg- och materialval och runt om det har landskapet och växtligheten bevarats.

1 388 röster har kommit in under röstningsperioden som pågick mellan den 3 september och den 2 oktober. På andra plats kom Spindelparken följt av kvarteret Gulsparven, Technology and Health och Neo samt Nobelus studentbostäder.

Huddinges byggnadspris delas i år ut för tredje gången. Totalt nominerades fem byggnationer av Samhällsbyggnadsutskottet. Vinnaren får ett diplom och en plakett formgiven av Huddingekonstnären Håkan Bull. Prisutdelningen sker på kommunfullmäktiges möte den 9:e december.


Om Huddinges byggnadspris
Huddinges byggnadspris ska gå till en byggnad eller anläggning som förtjänar uppmärksamhet för sitt bidrag till ett expansivt och vackert Huddinge. De nominerade bidragen utses av Samhällsbyggnadsutskottet och vinnaren röstas fram av Huddingeborna. Priset delades för första gången ut 2017. Då vann bostäderna i Gretas Backe. 2018 vann Glömstaskolan.



Källa: Huddinge kommun