Skanska bygger köpcentrum i Esbo, Finland cirka 1,8 miljarder kronor


2019-11-04

Illustration över Lippulaiva köpcentrums exteriör.
Bild: Skanska
Illustration över Lippulaiva köpcentrums exteriör.

Illustration över Lippulaiva köpcentrums huvudentré.
Bild: Skanska

Illustration över Lippulaiva köpcentrums huvudentré.



Skanska har tecknat avtal med Citycon Oyj, en ledande ägare, förvaltare och utvecklare av urbana köpcentrum i Norden och Baltikum, om att bygga Lippulaiva köpcentrum i Esbo, Finland. Kontraktet är värt cirka 170 miljoner euro, cirka 1,8 miljarder kronor, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Norden för det fjärde kvartalet 2019.


Köpcentret, som kommer att ligga i området vid Esboviken, får en bruttoyta på 44 000 kvadratmeter. Komplexet innefattar en bussterminal, parkeringsmöjligheter för både bil och cykel samt faciliteter för allmän service. Köpcentrets huvudfokus kommer att ligga på dagligvaror och det kommer att finnas cirka 80 olika butiker och tjänster tillgängliga. Lippulaiva kommer att bli en nollenergibyggnad.

Skanska kommer att påbörja förberedande arbeten omedelbart och förväntat färdigställande för projektet är våren 2022.

Skanska är ett av de ledande projektutvecklings- och byggföretagen i Norden, med verksamhet inom husbyggnation och infrastrukturbyggande i Sverige, Norge och Finland samt utveckling av bostäder och kommersiella fastigheter på utvalda hemmamarknader. Kommersiell fastighetsutveckling sker även i Danmark. Skanska omsatte cirka 67 miljarder kronor i sin nordiska verksamhet och hade drygt 15 500 anställda under 2018.




Källa: Skanska