Ny handbok för normkritisk visualisering ska bidra till mer inkluderande städer


2019-11-11

Bild: White Arkitekter

Hur kan man använda normkritisk innovation i visualiseringar inom arkitektur och stadsutveckling och på så sätt bidra till mer inkluderande städer? Den 20 november diskuteras detta under ett lunchseminarium om projektet NormViz. Dessutom kommer  även en helt ny handbok samt en guide i ämnet lanseras.

Projektet NormViz har arbetat med frågorna: vad är normer, vad är normkreativitet och hur kan man använda sig av taktiker för normkritiska visualiseringar.

Bakom projektet står Visual Arena vid Lindholmen Science Park, RISE, Skanska, White Arkitekter och Chalmers Tekniska Högskola, vilka tillsammans vill uppmärksamma och utveckla metoder och utbildning för normkreativ visualisering i stadsutveckling.

– Hur den tänkta staden visualiseras, även om det bara är just tankar och idéer, påverkar i hög grad. Visualiseringar som bara representerar eller visar en del av befolkningen bidrar till att skapa städer just för den delen, men inte för alla, säger Marcus Jahnke, forskare inom forskningsinstitutet RISE.

– Projektet är en viktig del i vårt arbete för visuell och virtuell innovation. Det har resulterat i praktiska verktyg, som handboken, och exempel som kan spridas vidare till andra aktörer, säger Petra Juhlin, projektledare på Visual Arena.

Efter seminariet får de deltagare som önskar, möjlighet att fördjupa sin kunskap i en workshop tillsammans med projektgruppen.


Fakta: Seminariet

När? 20 november, kl. 11.30–13.00, samt workshop 13.00 – 14.30
Var? Visual Arena, Lindholmen Science Park, Hitta hit >
Anmälan? Kontakta Anna Hafström Kováts, kommunikationschef Lindholmen Science Park, senast 19 november: anna.hafstrom.kovats@lindholmen.se , 0723-515280



Källa: Lindholmen Science Park