Slarv orsak till dödsolyckor på byggen


2019-11-12

\
Bild: Ryno Quantz
"Slarv handlar om sådant som inte är viktigt. Säkerhetskulturen i branschen är svag", säger Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna, en branschförening inom Ledarna.

2018 dog 12 personer på svenska byggarbetsplatser. Den senaste tioårsperioden har bygg- och transportbranscherna omväxlande haft de flesta dödsolyckorna. Trots det är säkerhetskulturen inom samhälls­byggnad inte stark. Enligt en färsk Novus-undersökning känner var fjärde chef inom samhällsbyggnad sig tvungen att tänja på arbetsmiljöreglerna för att få arbetsdagen att gå ihop. Sju av tio chefer uppger slarv som den enskilt viktigaste orsaken till olyckor.

Många av svaren i undersökningen vittnar om att säkerhet inte har den status och prioritet i verksamheterna som krävs för att utrota dödsolyckorna.

– Slarv handlar om sådant som inte är viktigt. Att så många känner sig nödgade att tänja på regler visar tydligt att tid och pengar präglar kulturen framför säkerhet. Det är konkreta exempel på att säkerhetskulturen i branschen är svag, säger Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna, en branschförening inom Ledarna.

– Ekonomi och säkerhet är inte varandras motsatser men det kan uppfattas så om inte prioriteringarna uppifrån är glasklara, säger Kajsa Hessel.

Novus-undersökningen visar på en rad allvarliga brister:

En viktig förklaring är machokulturen som enligt Arbetsmiljöverket uppmuntrar till att ta risk. Män förväntas vara smärttåliga och risktagande. Flera av cheferna uttrycker frustration över medarbetare som bryter mot säkerhetsföreskrifter.

Samtidigt visar undersökningen att det finns en hög medvetenhet och solid grund att bygga en stark företagskultur på:

– Allt är inte nattsvart. Det går och är helt nödvändigt att bygga en stark säkerhetskultur. Målet måste vara ett värderingsdrivet säkerhetsarbete som bottnar i allas övertygelse om att liv går före pengar. Med engagerade chefer från alla nivåer i täten, säger Kajsa Hessel. 


Vill du läsa rapporten? Klicka här!


Källa: Byggcheferna