Sveriges första verktygsbälte fyller 50 år − kampen för en mer ergonomisk arbetsdag fortsätter


2019-11-18

Snikki fyller 50 år.
Bild: Fristads
Snikki fyller 50 år.

De flesta svenska yrkesarbetare och hantverkare har burit sina verktyg i ett bälte eller annat bärhjälpmedel från Snikki under åren. Nu fyller företaget som tillverkade Sveriges första verktygsbälte och som fört en ständig kamp för en mer ergonomisk arbetsdag, 50 år. Mycket av framgången har de att tacka hantverkarna för.

– Vi har alltid fokuserat på att erbjuda en hög kvalité på våra produkter i kombination med ergonomisk design och användbara funktioner. Men det är tack vare ett tajt samarbete med användarna och våra leverantörer som vi har lyckats så bra, säger Henrik Othelius, vd på Fauna som designar och tillverkar Snikki-produkterna.

Snikki-varumärket ägs av arbetsklädestillverkaren Fristads och ingår i produktutbudet för professionella användare inom bygg och anläggning.

– Verktygsbältena från Snikki är ett bra komplement till vårt utbud av arbetskläder för hantverkare. Vi har en gemensam syn på hur viktigt det är att produkterna håller över tid och att de ger hantverkarna rätt förutsättningar för att göra sitt bästa under arbetsdagen, säger Lene Jul, Product Management Director på Fristads.

Det som varit den största framgångsfaktorn under åren har varit förståelsen för användarnas behov och utmaningar. Alla produkter testas av professionella hantverkare under sex månader innan de tas i produktion. Därefter utvärderas och justeras de tills alla är nöjda. Just användarens behov är också det som en gång lade grund för företagets existens då grundaren Bengt Fyhr arbetade som byggnadssnickare.


Sveriges första verktygsbälte

Det var på 60-talet som byggnadssnickaren Bengt Fyhr tröttnade på att spik och hammare ramlade ur fickorna i tid och otid. Han kom då på idén med ett praktiskt verktygsbälte som kunde rymma både verktyg och tillbehör. Bengts arbetskamrater blev snabbt intresserade av uppfinningen och med den ökade efterfrågan tog försäljningen snabbt fart. Produkten fick namnet Snikki och därmed var Sveriges första verktygsbälte fött.


Svensk design

Verktygsbältena från Snikki bygger på egen design och prototyper som utvecklas i Sverige. Även en stor del av tillverkningen sker i Sverige genom traditionella hantverkarmetoder.

– Genom att slipa på konstruktionen in i minsta lilla detalj vill vi göra det så bra som möjligt för användarna och bidra till en mer ergonomisk och effektiv arbetsdag, berättar Henrik.

Under åren har en kontinuerlig dialog med användarna lett till att sortimentet anpassats utifrån att dagens hantverkare till exempel allt mer använder maskinverktyg som skruvdragare och spikpistoler. Man har även satsat på att ta fram ett lättviktssortiment som ännu mer fokuserar på att göra arbetsdagen så ergonomisk som möjligt för hantverkare som bär verktygsbälte på daglig basis.


Stort fokus på hållbarhet

För att möta den allt större efterfrågan på hållbara material och för att minska sin egen påverkan på miljön satsar man nu allt mer på hållbarhet inom företaget.

– Vårt främsta fokus ligger på att hitta hållbara material som klarar av våra höga kvalitetskrav. Våra produkter håller under många år, något som ju i sig är en hållbarhetsfaktor, säger Henrik.



Källa: Fristads