Stockholmshem bygger 80 hyreslägenheter i Solberga


2019-11-25

Innergården utformas med inspiration från naturen i området. Här finns plats för både odling, lek och samvaro för att bidra till trivsel och trygghet.
Bild: 3D House
Innergården utformas med inspiration från naturen i området. Här finns plats för både odling, lek och samvaro för att bidra till trivsel och trygghet.

Nu startar Stockholmshem bygget av de första Stockholmshusen i området. Här är kraven höga på hållbarhet och effektiv energiförsörjning. Hösten 2021 står husen klara för inflyttning.

Vid korsningen Folkparksvägen-Kristallvägen bygger Stockholmshem två fyravåningshus med 80 hyreslägenheter. Husens utformning passar in med den befintliga 50-talsbebyggelsen och för att skapa mer liv och rörelse i området vetter entréerna ut mot gatan.

Här är det höga krav på hållbarhet och effektiv energiförsörjning med ambitionen Miljöbyggnad silver. Solceller på taken genererar förnybar energi som går till bland annat ventilation, fläktar och hissar samt laddning av elcyklar och elbilar. Fjärrvärmen som försörjer Stockholmshems fastigheter i området kommer här att kompletteras med solceller och bergvärme.

– Styrkan med en mix av energikällor är att husen kan värmas upp utifrån vad som är mest miljövänligt och effektivt över året. Vi satsar också på hållbar dagvattenhantering med gröna tak, växtbäddar och odlingsmöjligheter på gården med bevattning från dagvatten, säger Kjell Sundqvist som är projektchef på Stockholmshem.

Stockholmshem planerar att bygga fler Stockholmshus utmed Folkparksvägen i Solberga, 96 bostäder vid Kristallvägen och 50 bostäder vid Pliggvägen. 

Fakta


Om Stockholmshusen
Det här blir Stockholmshems andra projekt med lägenheter i så kallade Stockholmshus. Stockholmshusen är ett samarbetsprojekt mellan de allmännyttiga bostadsbolagen, privata entreprenörer och stadens tekniska förvaltningar för att snabbt och kostnadseffektivt bygga tusentals nya hyresrätter med god arkitektur och höga krav på hållbarhet. Stockholmshusen byggs utifrån ett särskilt framtaget koncept för gestaltning.

Fler Stockholmshus:



Källa: Stockholmshem