Husbyggandet något starkare än väntat enligt färsk statistik


2019-11-26

<noscript>&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &amp;amp;lt;img alt=\
Bild: Navet & Mickael Tannus
Färsk statistik -Husbyggandet något starkare än väntat.

I NAVET Analytics kommande konjunkturrapport, Marknadstrender Bygg, som kommer att presenteras i slutet av december, redovisas färsk statistik och justerade prognoser för de påbörjade husbyggnadsinvesteringarna inom bostäder och lokaler.

Totalt beräknas det samlade värdet på husbyggnadsinvesteringarna under kvartal 1-3 i år uppgå till ca 185 miljarder kronor. Jens Linderoth, som är analysansvarig på företaget, kommenterar utvecklingen:

– Takten i investeringarna ger signaler om att volymen i år kan komma att landa i nivå med förra årets. Vi är emellertid något mer pessimistiska och väntar oss en svag minskning i år med 5 procent. Vi noterade att bostadsbyggandet låg väl i linje med våra prognoser, däremot visade utfallet inom privata och offentliga lokaler en något starkare utveckling än vi hade förväntat oss. På det hela taget låg utvecklingen i paritet med våra förväntningar. Vi kommer dock att lyfta prognosen något för det samlade husbyggandet i år, medan 2020 och 2021 fortsätter att visa nolltillväxt.

Källa: NAVET Analytics