Ny rapport - Byggnads vill se statligt byggbolag och subventionerade hyresrätter


2019-11-27

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.
Bild: Byggnads
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

I dag onsdag släpper Byggnads en bostadspolitisk rapport med fem konkreta förslag för en ny bostadspolitik. Bland annat vill Byggnads se bildandet av ett statligt byggbolag, ett statligt kreditinstitut för bostadsfinansiering och subventioner till billiga hyresrätter. Rapporten är skriven av Markus Kallifatides, docent vid Handelshögskolan i Stockholm.

– Vi byggnadsarbetare är stolta över våra jobb men det skaver när vi bara får bygga för dem med tjock plånbok. Unga tjejer och killar står i långa bostadsköer medan byggbolagen skrattar hela vägen till banken. Det är resultatet av att Sverige i praktiken saknar en bostadspolitik. Det är dags att samhället tar tillbaka kontrollen över bostadsbyggandet, säger Johan Lindholm, ordförande Byggnads.


Byggnads förslag för en ny statlig bostadspolitik

1. Nationell planering och styrning av bostadsförsörjningen
Se till att kommunerna tar sitt ansvar för bostadsförsörjningen och upphäv det kommunala planmonopolet. Vi måste bygga den typ av bostäder som marknaden är minst intresserad av men som samhället behöver.

2. Förändra fastighetsbeskattningen
Vi behöver jämna ut förmögenhetsskillnader, göra Sverige mer rättvist och utnyttja bostadsbeståndet mer effektivt. Dagens skattesystem leder till motsatsen och måste renoveras.

3. Förmånliga krediter till nybyggnation
Skapa ett statligt kreditinstitut för bostadsfinansiering som en del av en statlig investeringsbank. Det är särskilt viktigt för att upprätthålla byggandet under svagare konjunkturer.

4. Statligt bygg- och fastighetsbolag
Det är hög tid att utmana privata aktörer genom att bygga, äga och förvalta bostäder statligt. I första hand på mark som staten redan äger.

5. Utmana EU om det krävs
Det går visst att bedriva bostadspolitik med inslag såsom statligt ägande, subventioner och allmännyttiga bostadsbolag utan avkastning. Om det behövs bör Sverige pröva EU-rätten.


Klicka här för att ladda ner och läsa rapporten i sin helthet. 



Källa: Byggnads