Senaste Shark-tappen ger hög säkerhet


2019-11-29

Alla tappar i Dormer Pramets Shark Line har en färgring på skaftet som betecknar material-lämpligheten.
Bild: Dormer Pramet
Alla tappar i Dormer Pramets Shark Line har en färgring på skaftet som betecknar material-lämpligheten.

Dormer Pramet har utökat sitt Shark Line-program med ett nytt tappsortiment för höghållfasta stål och titanlegeringar. De nya tapparna erbjuder höga prestanda och process-säkerhet i härdade material upp till 45 HRC och finns med spåndrivande spår (E334) för genomgående hål och med spiralspår (E335) för bottenhål.

De känns lätt igen tack vare sina svarta ringar på skaftet och de har en mycket robust geometri som bidrar starkt till högre eggstyrka vilket medför en problemfri produktion av högkvalitativa gängor.

Båda varianterna är belagda med TiAlN-Top och är tillverkade av ett unikt pulvermetallurgiskt verktygsstål, som har mycket hög seghet och värmetålighet som tillåter höga prestanda och garanterar lång livslängd.

– Med våra Svarta Shark-tappar erbjuder vi våra kunder en möjlighet att gänga i höghållfasta och ofta dyra arbetsmaterial med en hög säkerhet och pålitlighet. Tänk dig att du, som en sista av många komplexa bearbetningar, gängar i en dyr komponent och att antingen tappen går av i hålet eller, ännu värre, att gängan hamnar utanför tolerans. Våra Svarta Shark-tappar ger användaren den process-säkerhet som behövs för att detta inte ska hända, säger Johan Bodin, produktchef för gängverktyg hos Dormer Pramet.
– Den här introduktionen förstärker Shark Lines position ytterligare som en av världens ledande serier av högprestanda-tappar av snabbstål.

Den spåndrivande E334 gängar genomgående hål upp till 2,5xD och har en liten spånvinkel som ger god eggstyrka och bra spånkontroll. Med balans mellan hög efterskärning på den fasade delen och låg på resten av gängorna gängar spiraltappen E335 bottenhål upp till 1,5xD.

Varje tapp i Dormer Pramets Shark Line-sortiment har en färgring som betecknar vilken materialtyp tappen är lämpad för, vilket gör valet enkelt. Andra färger i sortimentet är röd ring för legerat stål, gul för låglegerade stål, blå för rostfritt stål, grön för aluminium och vit för gjutjärn.



Källa: Dormer Pramet