Stora kostnadsbesparingar efter uppgradering av kondensorer hos drygt 150 butiker


2019-12-05

Bild: ebm-papst

Marks & Spencer är en varuhuskedja med ursprung i Storbritannien och med över 900 butiker varav drygt 600 är livsmedelsbutiker. Företaget grundades av Michael Marks och Thomas Spencer. Det första varuhuset öppnades 1884 i Manchester i England. Idag är koncernen noterad på Londonbörsen och driver varuhus i mer än 40 länder varav ett antal återfinns i Norden. Inom Marks & Spencer finns en uttalade strategi för hur många av butikerna ska göras mer energieffektiva. Gradvis installeras också energibesparande teknik och ett exempel är att AC-fläktar i kondensorer på butikernas tak ersätts med EC-fläktar från ebm-papst. ebm-papst har en nära dialog med Marks & Spencer och föreslår energieffektiva lösningar anpassade till de speciella kraven i varje butik som blir aktuell för en energisparsatsning.

Det nära samarbetet med Marks & Spencer inleddes efter ett lovande försöksprojekt där ebm-papst kunde visa på den stora energisparpotentialen med ett byte till EC-fläktar. Drygt 150 butiker valdes ut som lämpliga för en modernisering av kondensorerna på butikernas tak. Ett par av utmaningarna för ebm-papst var att projektet skulle genomföras snabbt och att installationerna av EC-fläktarna måste göras utan att det blev några störningar i kylsystemen och ventilationen.

– Vi anlitade ett väletablerat installationsföretag som fick ansvar för att utföra installationerna på mer än 150 butiker. Totalt installerades drygt 1 400 EC-fläktar i närmare 260 kondensorer. För att det inte skulle bli några störningar byttes de äldre AC-fläktarna ut i etapper vilket gjorde det möjligt att ha kondensorerna i drift under hela projekt, säger Tony Wright som är divisionschef hos ebm-papst UK.

Besparing på nästan 6 miljoner kronor
Installationsprojektet krävde drygt 4 100 arbetstimmar och installationerna genomfördes på mindre än tre månader. De gamla AC-fläktarna ersattes med ebm-papst axialfläkt HyBlade (910 mm diameter) försedda med diffusorn AxiTop. I kylanläggningar överförs överskottsvärmen från kondensorn, eller kylmediekylare, till omgivande luft och fläktar används för att transportera luften.

Genom att använda diffusorn AxiTop kan fläktens verkningsgrad ökas och störande ljud minskas. Utloppsdiffusorn AxiTop kan användas både vid nyinstallation och vid renovering av en kylanläggning för att förbättra dess energieffektivitet, eller öka flödet, och samtidigt minska störande ljud till omgivningen. Marks & Spencer kunde mycket snart efter avslutade installationer konstatera att projektet blivit en framgång. Energibesparingen uppskattas till nästan 6 miljoner kronor per år (drygt 500 000 pund) och investeringen i uppgraderingen beräknas ha betalat sig på mindre än fem år. Andra fördelar är betydligt tystare fläktdrift och en effektivare drift med helt nya möjligheter att anpassa driften till aktuella utomhustemperaturer.



Källa: ebm-papst