Peab bygger Malmös nya domstolsbyggnad


2019-12-09

Bild: Castellum

Peab har fått uppdraget att bygga Malmös nya domstolsbyggnad i Nyhamnen i Malmö. Beställare är Castellum och kontraktssumman uppgår till 921 miljoner kronor.

Fastigheten uppförs i Nyhamnen utmed spårområdet i direkt anslutning till Malmö C på Carlsgatan i centrala Malmö. Den nya domstolsbyggnaden, som beställts av Domstolsverket, kommer att inrymma Malmö tingsrätt, Förvaltningsrätten i Malmö, samt Hyres- och arrendenämnden i Malmö.

Byggnaden består av en huskropp i fyra plan med en gemensam grund och ovan på detta fem torn som ligger förskjutna till varandra i nordsydlig riktning och som successivt trappas av på höjden. Byggnadens fasad går ifrån en tegelfasad i botten till glastorn, där teglet successivt fasas ut för att övergå till enbart glas. Byggnationen omfattar ca 34 000 kvm bruttoarea och kommer att rymma 40 förhandlingssalar, därmed blir byggnaden en av Sveriges största domstolsbyggnader. Byggnaden kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Guld.

– Detta är ett mycket spännande projekt som kommer att bli ännu en byggnad med karaktär i Malmö stad. Det är höga miljökrav för byggnaden, vilket bland annat handlar om energianvändning och innemiljö. En utmaning är logistiken eftersom projektet ligger centralt i Malmö, säger Bratislav Marjanovic, regionchef Peab.

Uppdraget är en totalentreprenad med byggstart våren 2020 och färdigställande är beräknat till hösten 2022. Projektet orderanmäls i fjärde kvartalet 2019.



Källa: Peab