Hur vet man att byggnaden som ska renoveras har sättningsproblem?


2019-12-13

Bild: Geobear

Tydliga tecken på sättningsproblem i kommersiella byggnader är sprickor i väggar eller fasader, sjunkande pelare och betongplattor som sjunker eller spricker. Sprickor i väggar är vanligtvis diagonala och kan dyka upp plötsligt. Sprickor kan uppstå både i gipsväggar och yttre tegelväggar.

Om det finns rörelser på grund av sättningar i den kommersiella byggnaden kan man generellt säga att sprickorna vanligtvis är bredare längst upp och sedan smalnar av. Vid sättningar är tydliga tecken att pelare och betongplattor inte längre kommer att vara raka i förhållande till marken och andra pelare. Väggar rör sig vanligtvis också vid sättningar och detta skapar tomrum mellan väggen och golvet.

Tidiga tecken på sättningar märks i befintliga dörröppningar och fönster, där dessa blir svårare att öppna och stänga. Nyare utbyggnader som ofta ses i butiker, lagerhallar och utbildningslokaler kan även visa tecken på sättningar där det finns skillnad i grunddjup och byggmetoder.


Potentiella tecken på sättningar

● Plötsliga sprickor uppstår runt dörröppningar, skjutdörrar, innerväggar och ytterväggar.
● Ojämn mark runt lokalerna, inklusive parkeringsplatser och liknande.
Inre betonggolv blir ojämna, spricker runt pelare eller att golvet separeras från bärande väggar.
● Anläggningar/maskiner blir instabila/visar rörelser.
● Oförklarlig vatteninträngning eller våta fläckar på betonggolvet.
● Golvet på entresolplanet blir ojämnt.
● Kranar på skenor/spar blir långsamma/fastnar på spåret. 


Kan vi starta renoveringen?
När sättningar har identifierats och bekräftats måste de åtgärdas för att säkerställa att inga ytterligare skador uppstår i lokalerna. Att starta en renovering innan sättningsproblematiken är löst rekommenderas inte, då till exempel nya ytskikt, avlopp och ledningar kan drabbas av rörelserna.

Sättningsproblem, inklusive golvlyft av betongplattor, kan åtgärdas utan besvärliga grävarbeten. Traditionella metoder såsom pålning påverkar företagets dagliga verksamhet och är tidskrävande, orsakar begränsad åtkomst till fastigheten samt buller, damm och andra hälso- och säkerhetsrisker. Företaget Geobear erbjuder en modern metod som med hjälp av geopolymerinjektering stoppar sättningarna och lyfter golven.

Geopolymerinjektering är en lösning som minimerar störningarna i den dagliga verksamheten, samt möjliggör att det planerade renoveringsarbetet snabbt kan komma igång. Med markförstärkning med Geobears metod kan sättningar stoppas, väggar stabiliseras och golv lyftas på bara några dagar.



Källa: Geobear
Hela denna artikel är en annons.