EU-stöd till projekt för digitaliserad samhällsbyggnadsprocess


2020-01-09

I dag står samhällsbyggnadskontoren i regionen inför stora utmaningar med höga krav på en snabb, hållbar, rättssäker, och kostnadseffektiv planprocess med goda möjligheter till samråd och insyn. För att förbättra förutsättningarna för detta skapades projektet StreamSam, som nu beviljats medel från Europeiska Regionala Utvecklingsfonden.

Europeiska Regionala Utvecklingsfonden bidrar med 4 607 223 kr till den totala projektbudgeten på 9 364 450 kr. Resterande medel kommer från Kalmar, Nybro och Mönsterås kommuner samt Region Kalmar län.

I projektet StreamSam samlas aktörer från kommun, region, akademi och privat sektor med målet att utveckla innovativa digitala verktyg med fokus på att effektivisera den kommunala bygglovsprocessen, höja kvaliteten på GIS-data (geografisk information) samt att öka möjligheter till insyn och inflytande i planprocesserna.

– Vi ser väldigt positivt på att det nu finns extern finansiering som kan accelerera utvecklingen och vara en möjliggörare av den digitala transformering vi står inför. Till syvende och sist handlar det om kommunens förmåga att vara en attraktiv leverantör av tjänster även i framtiden, säger Simon Vestlund, projektledare.


Projektets delmål är att:

  1. testa och utveckla metoder som effektiviserar insamlingen av geografiska data med drönare
  2. testa och utveckla metoder som automatiserar framtagandet av tredimensionella modeller över terräng och byggnader
  3. utveckla nya e-tjänster för att effektivisera den kommunala bygglovsprocessen
  4. höja kompetensen bland kommuner och privata aktörer.


Några av de förväntade resultaten är:

Projektet leds av Kalmar kommun i nära samarbete med Nybro och Mönsterås kommuner och medfinansieras av Region Kalmar län.



Källa: Kalmar kommun