Nu börjar arbetet med infrastrukturen på Tomtebo gård


2020-01-09

Etappindelning Tomtebo gård.
Bild: Umeå kommun
Etappindelning Tomtebo gård.

Nu börjar det hända saker på Tomtebo gård. För att förbereda området för kommande bebyggelse ska delar av skogen avverkas och nya gator byggas. Utbyggnaden sker sedan etappvis och byggstart för de första husen väntas senare under våren.

– Tomtebo gård är ett stort projekt, den nya detaljplanen ger förutsättningar att bygga cirka 1200 nya bostäder. Vi ska inom kort börja bygga infrastruktur för området och måste därför avverka en del skog, säger Carl Rasmunds, mark- och exploateringsingenjör, Mark och exploatering.

Under tiden som utbyggnaden av den nya infrastrukturen pågår så kommer framkomlighet inom området att försämras. Det ska däremot vara möjligt att ta sig till både kolonilottsområdet nordöst om området och till Nydalasjön under hela byggtiden. Under vissa begränsade tidsperioder kan omdirigering av trafik mot Nydalasjön och/eller kolonilottsområdet bli nödvändig att göra.


Ny väg mot Kyrkstugan
I samband med nybyggnad av infrastruktur för Tomtebo gård planerar Umeå kommun en ny väg för biltrafik fram till Kyrkstugan. Detta för att skapa en tryggare miljö för gående och cyklister som nyttjar området. Anslutning till befintliga stugor kommer att lösas och de befintliga parkeringarna blir kvar och med ny angöring.

Förberedande arbeten för Tomtebo gård utförs i januari-februari och planerad byggstart för bygganden av gator och ledningar är i mars 2020.

Om Tomtebo gård
Detaljplanen för Tomtebo gård vann laga kraft under hösten 2019. Totalt blir det cirka 1200 nya bostäder i form av flerbostadshus i fyra våningar och stadsradhus i tre våningar. Byggnader i fem våningar blir möjligt vid ett torg samt vid den nordöstra infarten. För att tillgodose det nya områdets behov av service är det planlagt för två förskolor samt centrumverksamheter som koncentreras kring torget. 



Källa: Umeå kommun