2019 ett år att minnas för MästarGasellen DM TAK


2020-01-20

”Jag brinner för kompetensutvecklingen i branschen” säger David Frykman, vd DM TAK.
Bild: DM TAK
”Jag brinner för kompetensutvecklingen i branschen” säger David Frykman, vd DM TAK.

2019 var ett framgångsrikt år för DM TAK. Dels firade familjeföretagets tre generationer 40-årsjubileum. Dessutom utsågs DM TAK till MästarGasell av Dagens Industri och tilldelades utmärkelsen Årets hantverksföretag i kategorin ”större byggföretag” på Hantverksgalan. Ett pris företaget även i år är nominerat till.

– Ständigt fokus på kvalitet och kompetens hjälper våra kunder att få riktigt bra tak som håller länge och därmed blir kostnadseffektiva. Det är det som driver och motiverar oss, säger David Frykman, vd DM TAK.

Det var David Frykmans pappa Bo som 1979 grundade företaget Bo Frykman måleri och takarbeten – verksamheten som lade grunden för dagens DM TAK. Idag ingår bifirmorna Kompetens Plåtslageri, Villatakspecialisten och även Svenska Takskolan AB i företagsgruppen som nu hunnit bli 40 år. Förutom David, som är vd, arbetar även hustrun Vanessa och barnen Martin och Jessica i verksamheten.


MästarGasell med 40 år på nacken
DM TAK har fem gånger blivit utnämnt till Gasellföretag av Dagens Industri. Och förra året fick företaget titeln ”MästarGasell”, vilket bara ett fåtal företag i Sverige tilldelades.

– Vi är väldigt stolta och glada för utnämningen eftersom inte så många får den. Tyvärr är det många som inte klarar att leverera stabilt och därmed skapa långsiktig ekonomisk hållbarhet, säger David Frykman och fortsätter.

– Utnämningen sporrar oss till att jobba på med hög kvalitet, ökad omsättning, sund ekonomi och tillväxt.


Kompetensutveckling
En del av verksamheten som ligger David extra varmt om hjärtat är Svenska Takskolan.
– Jag började själv som takmålare och har lärt mig yrket från grunden, berättar han. Tyvärr ser jag vid nyanställning att det ofta saknas nödvändigt kunnande i branschen. Plåtslagarlinjen lär ut grunderna inom plåtslageri men det är under lärlingstiden som den verkliga yrkesskickligheten utvecklas.

Det är mot den bakgrunden som David Frykman startat Svenska Takskolan, som inom kort kommer vara den enhet som ger alla nyanställda den tekniska utbildningen.

– Verkligheten är sådan att när du lägger om ett äldre tegeltak har du inte alltid de bästa förutsättningarna. Men för oss gäller att vi alltid ska leverera en 100 procentig kvalitet. Därför har vi tagit fram ett undervisningsmaterial i form av filmer och en handledning som förmedlar viktiga tekniska genomföranden.
David säger att en dröm är att skolan så småningom ska bli oberoende och han vill gärna engagera sig i branschsammanhang för att öka medvetenheten och kvaliteten inom takläggaryrket. 


Lång erfarenhet och bred kompetens
Stockholmsregionen är DM TAKs primära marknad och företaget har lång erfarenhet inom takläggning, takmålning, snöskottning, taksäkerhet samt alla övriga typer av takarbeten och plåtslageri i egen verkstad.

– DM TAKs takläggare levererar högsta kvalitet för maximal livslängd och vi lämnar för närvarande marknadens längsta garanti på det arbete vi utför. Det innebär trygghet och god ekonomi för våra kunder, konstaterar Vanessa Frykman, expansionschef. 


Från kulturhus till flerbostadsområden
– Vi tar hand om hela processen för ett nytt tak och vidareutvecklar hela tiden vårt koncept. En nyhet är att vi erbjuder lertegel med integrerade solceller, berättar Vanessa Frykman.

– Efter en noggrann analys tar vi fram förslag på specifik lösning för varje objekt. Och det oavsett om det är kulturbyggnader eller hela flerbostadsområden. I Spånga, i västra Stockholm, drabbades ett helt bostadsområde av läckage 15 år efter inflyttning. Vi åtgärdade genom att lägga om drygt 5 000 kvm tak och bygga om 138 takkupor och 69 skorstenar.


Satsar på tillväxt
DM TAK är ett tillväxtföretag inte bara enligt Dagens Industris kriterier för Gasellföretag: ständigt ökande nettoomsättning, positivt rörelseresultat, organisk tillväxt och sunda finanser.

– ­Under 2019 satsade vi på utbildningsverksamheten framför större tillväxt. Vi ser det som ett logiskt beslut eftersom kompetens är helt avgörande för vår verksamhet. Nu när vi har större delar av den på plats ska vi de närmaste åren fokusera på vår ambitiösa tillväxtplan, avslutar David Frykman.



Källa: DM TAK