Världsunikt ID-kort ökar säkerheten på svenska byggarbetsplatser


2020-01-22

Linda Larsson, projektledare Nya ID06 på Peab.
Bild: Peab
Linda Larsson, projektledare Nya ID06 på Peab.

Idag införs det nya ID06-kortet som krävs för att komma in på samtliga svenska byggarbetsplatser. Syftet med ID06-kortet är att motverka oseriösa företag och deras möjlighet att använda svart arbetskraft. Peab har varit pådrivande för de nya reglerna och är en av initiativtagarna.

– De nya hårdare reglerna behövs för att vi ska få en sundare konkurrens och mer ordning och reda i branschen. Fram till nu har oseriösa aktörer haft för lätt att verka på svenska byggarbetsplatser. Med det nya passerkortet blir det tvärstopp för dem, säger Linda Larsson, projektledare Nya ID06 på Peab.

Problemet med obehöriga aktörer på svenska byggarbetsplatser har varit omfattande. Med det nya ID06-kortet tar byggbranschen nu ett krafttag. Från och med nu görs djupare kontroller av både företag och personal. Något som gör kortet unikt i sitt slag i världen.

– De nya reglerna innebär förbättrad säkerhet. Men för att helt bli av med oseriösa företag krävs också uppföljning från myndigheter och andra samhällsfunktioner. Det är inget som byggbranschen ensam förmår att lösa, säger Linda Larsson. 


Några korta fakta



Källa: Peab