3D-printade fönster från NorDan sätter svensk innovation på världskartan


2020-02-07

Dag Kroslid, VD NorDan AB, med diplom.
Bild: NorDan
Dag Kroslid, VD NorDan AB, med diplom.

3D-printat fönster i Biokomposit.
Bild: Robert Dahlberg
3D-printat fönster i Biokomposit.

3D-printat fönster i Biokomposit.
Bild: Robert Dahlberg
3D-printat fönster i Biokomposit.

NorDan 3D-printat fönster i Biokomposit, svart
Bild: NorDan
NorDan 3D-printat fönster i Biokomposit, svart

NorDan 3D-printat fönster i Biokomposit, Vit
Bild: NorDan
NorDan 3D-printat fönster i Biokomposit, Vit

I onsdags kunde NorDan AB återigen glädjas över ett erkännande för sitt unika 3D-printade fönster i biokomposit. Vid utdelningen av det internationella priset Quality Innovation Award i Tel Aviv utsågs NorDan till vinnare i kategorin Business Innovations för stora företag.

Det var Sveriges ambassadör i Israel, Magnus Hellgren, som delade ut priset till Dag Kroslid, VD för NorDan AB, under ceremonin i Tel Aviv på onsdagen, som var den 21:e omgången av Quality Innovation Award. Kroslid betonade i presentationen under konferensen värdet av samarbete, digitalisering och hållbarhet som viktiga element för innovation.

Innovationspriset är ett stort erkännande till NorDan och det uppmärksammar vårat fokus på digitalisering, hållbarhet och innovation. Additiv tillverkning är en mycket intressant och framtidsriktad produktionsteknologi, säger Dag Kroslid och fortsätter:
– Det är även spännande att arbeta med nya material, som i denna innovationen är av Biokomposit. NorDan är mycket stolta över att vi är första företag i världen som använder denna teknologin och materialet i fönsterproduktion och att detta är utvecklat och produceras i Sverige. Innovationen är ett resultat av ett nära samarbete med Stora Enso och BLB Industries.

Sverige ligger på andra plats på listan över världens mest innovativa ekonomier enligt Global Competitiveness Report. Att den svenska innovationskraften är stark bevisades under årets Quality Innovation Award i Tel Aviv. Sverige fick pris i tre av åtta kategorier. De svenska bidragen tävlade mot mer än 500 andra innovationer från ett tjugotal länder.
 

Om innovationen från NorDan
Innovation:
3D-printade fönster och dörrar i biokomposit
Kategori:
Responsible and Renewable & Large companies
Domarkommitténs motivering:
”Genom samverkan med BLB och Stora Enso har NorDan AB utvecklat en teknik för att 3D-printa karmar till runda fönster i biokomposit. Dessa fönster är CE-märkta, miljödeklarerade och lanserade till försäljning på den skandinaviska marknaden. Efter den inledande tillämpningen väntar 3D-produktion även av dörrar och andra typer av komponenter i hållbara moderna material. I en förlängning kan man tänka sig att dessa byggelement skulle kunna produceras nära eller rent av på byggarbetsplatsen. Innovationen visar att tekniken med additiv tillverkning lämnat fasen med prototyptillverkning, står på tröskeln till masstillverkning och öppnar dörren till hur framtidens produktion kan se ut.”




Källa: NorDan