Farlig arbetsmiljö och illegal arbetskraft i flera branscher


2020-02-12

Åtta myndigheter samarbetar mot brott i arbetslivet.
Bild: Arbetsmiljöverket
Åtta myndigheter samarbetar mot brott i arbetslivet.

Arne Alfredsson, t.f. avdelningschef på Arbetsmiljöverket.
Bild: Arbetsmiljöverket
Arne Alfredsson, t.f. avdelningschef på Arbetsmiljöverket.

Åtta myndigheter har genomfört en ny insats mot brott i arbetslivet på drygt 150 företag inom bygg, skönhet, restaurang och bilvård. På flera arbetsplatser upptäcktes farlig arbetsmiljö, illegal arbetskraft och andra misstänkta regelöverträdelser.

Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten, Skatteverket och fem andra myndigheter arbetar gemensamt mot brott i arbetslivet, på uppdrag av regeringen. Det senaste året har kampen mot oseriösa arbetsgivare trappats upp, med fler oanmälda kontroller riktade mot branscher där arbetsolyckor och regelöverträdelser är vanliga.

Under de senaste två veckorna har myndigheterna gjort oanmälda kontroller vid 150 företag runtom i landet. Resultaten visar att det finns arbetsmiljöbrister hos ungefär sju av tio kontrollerade företag. I 37 fall beslutade Arbetsmiljöverket om ett omedelbart förbud mot att utföra farliga arbetsmoment. Totalt upptäcktes 190 olika arbetsmiljörisker. Det handlar bland annat om arbete med farliga maskiner utan säkerhetsskydd, arbete på hög höjd utan fallskydd, arbetstagare som utsätts för hälsofarligt damm och arbete i frysrum utan larm där arbetstagare riskerar att bli instängda.

– Det är helt oacceptabelt att det finns människor runtom i Sverige som riskerar liv och hälsa på grund av sitt arbete. Det här visar att det finns ett stort behov av myndighetsgemensamma kontroller och att det är helt rätt att intensifiera våra insatser mot brott i arbetslivet. Ingen ska behöva bli sjuk, skadas eller dö av jobbet, säger Arne Alfredsson, tf. chef avdelningen för myndighetsgemensam kontroll vid Arbetsmiljöverket.

Polisen upptäckte 17 personer som saknar rätt att arbeta i Sverige. Många av dessa arbetade inom bilvård, på biltvättar och bilverkstäder.

– Det är lite överraskande att så många som nästan en tredjedel av de som kontrollerades inom bilvård saknade rätt att arbeta i Sverige. Nu får vi analysera resultatet och se hur vi arbetar vidare, både tillsammans med de andra myndigheterna och i våra egna kontroller, säger Johan Winberg, poliskommissarie vid Polismyndigheten.

Kontrollresultaten kan leda till vidare utredningar hos de andra myndigheterna som deltar i samarbetet mot brott i arbetslivet.

– Det är anmärkningsvärt att det är så mycket fel och brister, det visar att våra kontroller behövs, säger Conny Svensson, kontrollsamordnare på Skatteverket.


Några resultat:


Fakta om regeringsuppdraget:
Regeringen har gett åtta myndigheter i uppdrag att tillsammans utveckla ändamålsenliga och effektiva metoder, under 2018-2020, för att motverka fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet. För uppdraget har regeringen avsatt 18 miljoner kronor per år.

2017 var antalet gemensamma kontroller 161, 2018 steg siffran till 1 130 och i fjol genomfördes närmare 2 000 kontroller. De myndigheter som deltar i myndighetssamverkan mot brott i arbetslivet är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket. Arbetsmiljöverket är samordnande myndighet.



Källa: Arbetsmiljöverket