Norrtälje kommun redo att stödja utbyggnad ut Norrtäljeanstalten


2020-02-12

Område innanför yttre muren som kan bebyggas. Norrtäljeanstalten.
Bild: Norrtälje kommun
Område innanför yttre muren som kan bebyggas. Norrtäljeanstalten.

Göta Vaara (KD), Bino Drummond (M), Anders Olander (C), Robert Beronius (L)
Bild: Per Groth
Göta Vaara (KD), Bino Drummond (M), Anders Olander (C), Robert Beronius (L)

Fängelset i Norrtälje har goda förutsättningar för att byggas ut för att minska Kriminalvårdens platsbrist i landets fängelser. Norrtälje kommun är redo att dra sitt strå till stacken för att detta ska kunna genomföras skriver man i ett brev till justitieministern.

Kriminalvården har under den senaste tiden rapporterat att många fängelser är fullbelagda, inte minst när det gäller platser på anstalter med den högsta säkerhetsklassen där beläggning under en lång tid varit över 100 procent. I Norrtälje finns en väl fungerande anstalt som har goda möjligheter att byggas ut. Därför skriver kommunens politiska ledning i ett brev till justitieminister Morgan Johansson vad Norrtälje kommun kan erbjuda för hjälp om Kriminalvården beslutar att bygga ut anstalten.

– Norrtälje kommun står redo med bland annat landets snabbaste bygglovshantering för att stödja en snabb utbyggnad av Norrtäljeanstalten, självklart i samverkan med Kriminalvården och fastighetsägaren Specialfastigheter AB. Vi tror att en djupare samverkan mellan lokala och central beslutsnivåer kan bidra till att lösa de nationella problemen med platstillgång på landets anstalter, säger Bino Drummond (M), kommunstyrelsens ordförande.

I Norrtälje kommun finns även goda pendlingsmöjligheter och goda förutsättningar att rekrytera lämplig personal, det finns en växande bostadsmarknad och möjligheter att skyndsamt hantera eventuella bygglovsfrågor.

– Redan 2010 förbereddes Norrtäljeanstalten för en utbyggnad. Den yttre muren byggdes om så att det finns möjlighet att inom området bygga ytterligare 120 platser från dagens 182 platser. Det innebär att det finns förutsättningar att relativt snabbt åstadkomma en utbyggnad, säger Anders Olander (C), kommunalråd.

– Vi är medvetna om att tillräcklig platstillgång på Kriminalvårdens anstalter är en central del i en fungerande rättskedja. Som politiskt ansvariga i Norrtälje kommun ser vi flera skäl att lyfta på de stenar vi kan för att bidra till en lösning, säger Robert Beronius (L), kommunalråd.

– Vi finns tillgängliga för samråd om detta och hoppas att möjligheten att bygga ut Norrtäljeanstalten inkluderas i regeringens dialog med Kriminalvården om den framtida lokalförsörjningen, säger Göte Vaara (KD), gruppledare.



Källa: Norrtälje kommun