Golvlim med nästan halverat koldioxidavtryck sätter ny standard i branschen


2020-02-18

Bild: Sika

CascoProff DC är Sikas flaggskepp i företagets fokus på hållbarhet. Utan att kompromissa med prestanda har koldioxidavtrycket för det nya golvlimmet snudd på halverats jämfört med liknande produkter.
– Det ställs allt högre miljökrav på byggbranschen idag. CascoProff DC möter den utvecklingen, säger Linda Lagerström, Sustainability specialist hos Sika.

Koldioxidavtrycket för Sikas nya golvlim CascoProff DC är mer än 40 procent lägre än jämförbara produkter på svenska marknaden. Limmet, som ingår i varumärket Casco Floor Expert, har utvecklats med mer än 92 procent hållbara råvaror och hör därmed till en av de mest innovativa produkterna på en marknad som efterfrågar hållbarhet i allt högre utsträckning.

– Byggbranschen har länge fokuserat på framställningen av betong för att få ner sitt koldioxidavtryck. Men på senare tid är det allt fler som också satsar på att miljöcertifiera hela byggnaden. I de sammanhangen har vi märkt en ökad efterfrågan på även hållbara golvlim, säger Linda Lagerström, och fortsätter:

– Sika har som mål att alla nya produkter ska ha fokus på hållbarhet. Sika har länge arbetat med mottot ”Mer värde – Mindre påverkan”, där vi sett till produkternas hela livscykel. I vår strategi till 2023 har vi som mål att totalt sett minska våra koldioxidutsläpp med 12 procent för varje ton som vi säljer. I det sammanhanget är CascoProff DC en av våra största satsningar hittills.


Brett användningsområde och hög prestanda
CascoProff DC har ett brett användningsområde och kan användas för PVC, LVT, textil och vissa PVC-fria mattor. Limmet är fiberförstärkt och har en prestanda som motsvarar marknadens högt ställda förväntningar.

– De tekniska egenskaperna är jämförbara med det golvlim som säljer mest hos oss idag. CascoProff DC har till och med visat sig vara något starkare, säger Thomas Davidsson Technical Specialist Nordic Baltic Region för golvlim.

Produkten CascoProff DC har låga emissioner och uppfyller också kraven för EMI-code EC1+ samt M1 den strängaste nivån för inomhusemissioner som används i Norden.


Minskade utsläpp med förnybara råvaror
Koldioxidavtrycket har kunnat reduceras genom att ersätta fossila råvaror med växtbaserade material. Naturliga hartser har så långt det är möjligt ersatt polymerer med stort koldioxidavtryck. De polymer som är nödvändiga för att säkerställa den tekniska prestandan hos CascoProff DC har producerats enligt massbalansprincipen, där fossila råvaror ersätts med växtbaserade råvaror i produktionsprocessen för polymererna. Hela produktionskedjan av dessa polymerer är tredjepartsgranskade och certifierade av TÜV SÜD enligt standard CMS 71 ”Renewable Resources”.

Massbalansmetoden är ett effektivt sätt att ersätta fossila råvaror med växtbaserade råvaror i befintliga produktionsströmmar. Till skillnad från klimatkompensering är den positiva effekten av massbalansmetoden på klimatet omedelbar, spårbar och säker säger Linda Lagerström och fortsätter:

– När det gäller den biobaserade basråvaran har den en 85-procentig besparing av koldioxid jämfört med fossilbaserade motsvarigheter. För oss har det varit viktigt att framställningen inte konkurrerar med matproduktion. I det här fallet rör det sig om biprodukter från närproducerad FSC-märkt skog.



Källa: Sika