Branschskola flyttar till Göteborg


2020-02-19

Nya experter under utbildning.
Bild: Bräckegymnasiet, Göteborg
Nya experter under utbildning.

För ett par år sedan startade Golvbranschen en branschskola för att stärka rekryteringen av yrkeselever. Skolan har hittills funnits i Kista utanför Stockholm. Från och med nästa läsår kommer branschskolan istället att ligga i Göteborg.

År 2017 meddelade regeringen att kommuner i samverkan med företagen skulle få möjlighet att inrätta branschkolor. Syftet med branschskolorna är att ge utbildning av hög kvalitet inom mindre yrkesområden och samtidigt säkra framtida rekrytering.

Golvbranschen, GBR, som består av golvläggningsföretag och golvtillverkare, startade hösten 2018 en branschskola på Kista byggtekniska gymnasium utanför Stockholm. Från och med våren 2020 kommer de praktiska momenten i golvläggarutbildningen istället att genomföras på Bräckegymnasiet i Göteborg.

– Branschskolan rekryterar elever från hela landet. De som söker till den går där under delar av sin termin och får en kvalificerad yrkesutbildning av lärare med specialkunskaper. Utbildningen är uppskattad av både eleverna och Golvbranschen GBRs företag som blir deras framtida arbetsgivare, säger Johan Aspelin, vd för Golvbranschen.

Möjligheten att rekrytera eleverna är ett viktigt motiv för Branschskolan. Antalet sökande till yrkesprogrammen är för få i förhållande till behoven.

– Yrkeskunskaper är högt eftertraktat på arbetsmarknaden. Våra medlemsföretag har stora rekryteringsbehov och genom branschskolan kan vi locka fler till att bli golvläggare, säger Johan Aspelin.


Klicka här för att läsa mer om Branschskolan i Göteborg



Källa: Golvbranschen