Danskt möbelföretag får prestigefyllt, internationellt designpris


2020-02-19

Plateau SunHub, möbelserien för stadsrummet.
Bild: out-sider
Plateau SunHub, möbelserien för stadsrummet.

Möbeln har integrerade solceller.
Bild: out-sider
Möbeln har integrerade solceller.

Några av egenskaperna som juryn lyfte fram var är de olika laddningsmöjligheterna, inbyggda högtalarna och belysningen som slår igång automatiskt när det blir mörkt.
Bild: out-sider

Några av egenskaperna som juryn lyfte fram var är de olika laddningsmöjligheterna, inbyggda högtalarna och belysningen som slår igång automatiskt när det blir mörkt.



Det danska design- och möbelföretaget out-sider har tilldelats det internationella designpriset iF Design Award för sitt senaste tillskott till den växande möbelserien för stadsrummet, Plateau SunHub. – out-sider är inne i värmen just nu, säger Ib Mogensen, vd för out-sider.

out-siders nya storsatsning Plateau Sunhub har imponerat på World Design Guide-juryn och tilldelats iF Design Awards för bästa produkt. Plateau Sunhub är ett modernt bord/bänk-set med integrerad teknologi som uteslutande drivs av solceller.

– Med Plateau Sunhub har vi skapat Danmarks kanske mest sociala möbel. Den lockar människor till stadsrummen för här kan vänner, familjer, kollegor och studenter mötas runt bordet. De kan ladda sina telefoner och datorer och lyssna på musik från de inbyggda högtalarna. Och på sommarkvällarna kan man sitta kvar utomhus tills det ljusnar, för Sunhub lyser upp bordet, förklarar en stolt Ib Mogensen.

Juryn, som består av 78 experter från hela världen, har utvärderat hela 7298 bidrag från 56 länder och gett följande motivering till att ge out-sider priset för ”Bästa produkt”:

– Produkten är enastående och förtjänar ett resultat i toppklass. Därför har en enig internationell jury valt att tilldela Plateau Sunhub iF DESIGN AWARD 2020.

Juryn utvärderar produkterna utifrån följande kriterier: innovation och utveckling, funktion, form, ansvarsfullhet och positionering. out-siders Plateau Sunhub uppfyller enligt juryn flera av dessa kriterier och följande egenskaper lyfts särskilt fram:


Internationellt erkännande och kvalitetsstämpel
iF Design Award är världens äldsta designpris och en erkänd kvalitetsstämpel i designbranschen, som omfattar allt från produkter och förpackningar till arkitektur och servicedesign. Priset har delats ut varje år sedan 1953.

– Det är jättestort för oss att vinna designpriset och få en internationell klapp på axeln. Vi har arbetat hårt för att kunna lansera en riktigt funktionell och estetiskt tilltalande produkt som skapar helt nya möjligheter för stadsrummen och sättet vi umgås på utomhus, berättar Ib Mogensen.
– Vi är mycket nöjda med att domarna har sett det unika med Plateau Sunhub och valt ut oss bland de över 7000 övriga imponerande designerna, tillägger han.

Designern bakom utformningen är Holscher Design, som med sina 25 år i branschen är en av Skandinaviens mest erkända och prisvinnande designstudios. Samarbetet med out-sider började med att Holscher Design vann en tävling som gick ut på att skapa det intressantaste bord/bänk-setet. De presenterade Plateau Picnic och vann samarbetet på grund av det ikoniska uttrycket som både är innovativt, modernt och kan ge plats åt många sittande på samma gång.

out-sider har precis lanserat Sunhub internationellt, vilket gör deras Plateau Picnic till mer än bara en möbel då den ger användarna möjlighet att ta med sig jobbet ut eller bara skapa god stämning, helt utan CO2-utsläpp tack vare den naturliga energin från solceller.



Källa: out-sider