Cementa lanserar uppdaterat bascement


2020-04-21

Bild: Cementa

Nu introducerar Cementa Bascement Slite på den svenska marknaden. Det nya bascementet skall även fortsättningsvis erbjuda de bästa förutsättningarna för betongproduktion i hela Sverige.

Nya Bascement Slite ersätter det tidigare bascementet som Cementa har haft i sitt sortiment sedan 2013. Det uppdaterade Bascement Slite har en något förbättrad klimatprofil än tidigare bascement, främst beroende på att andelen klinker i cementet är lägre. Detta ger i sin tur ett minskat koldioxidutsläpp vid tillverkningen.

– Vår målsättning är att ta tydliga kliv mot en så hållbar tillverkning som möjligt utan att tumma på prestanda, kvalitet och leveranssäkerhet till våra kunder, säger Magnus Ohlsson, vd Cementa.

I det nya Bascement Slite används en större andel kalksten och mindre andel klinker och flygaska, vilket innebär att det nya bascementet klassas som ett portlandkalkstenscement. Bascement Slite kan ersätta nuvarande bascement i alla vanliga applikationer med fortsatt god prestanda.

– Vi arbetar med en ständig produktutveckling som innebär att vi anpassar vårt cement utifrån rådande förutsättningar på marknaden med tillgång på råvara och bindemedel, säger Magnus Ohlsson.

Cementa tillverkar årligen cirka en miljon ton bascement, vilket utgör nästan hälften av den totala produktionen i Slite. Bascement används såväl till platsgjuten och prefabricerad betong som till vanliga applikationer där det inte ställs särskilda krav på exempelvis beständighet som sulfatresistens. Exempel på sådana användningsområden är bjälklag och väggar i husbyggnationer. 

Produktbeteckningen är Bascement Slite CEM II/A-LL 42,5 R och cementet kommer att börja säljas med start under senvåren 2020. Det finns nu tillgängligt både för kunder som önskar göra labbförsök och försök vid betongfabrik.



Källa: Cementa