Reparbetare i renovering av Fittjas miljonprogram


2020-05-19

Reparbetare från Klätterservice AB utför fasadarbete i Fittjas miljonprogram.
Bild: Klätterservice AB
Reparbetare från Klätterservice AB utför fasadarbete i Fittjas miljonprogram.

Under miljonprogrammets dagar, mellan 1965 och 1975, byggdes drygt en miljon bostäder i Sverige och idag bor ca 25 procent av Sveriges befolkning i dessa fastigheter. I Fittja, söder om Stockholm, utvecklas hela bostadsområdet där reparbetare från Klätterservice AB utför fasadrenovering åt NCC.

Klätterservice gjorde redan 2017 inspektioner av fasaderna och upptäckte då brister i tätningarna av de vertikala skarvarna mellan fasadelementen. Fasaderna i sig som är av betong har också de påverkats under de 50 år husen har stått, vilket medfört diverse skador.

Under 2019 har Klätterservice via rep bytt ut samtliga drevlister som tätar mellan fasadelementen på fastigheterna samt även utfört lagningar av fasadelementen.

– Ett smidigt och proffsigt utfört arbete som höll både tidplan och anbudssumma. Skickliga klättrare med fokus på kvalitet och säkerhet, säger Patrik Bengtsson, projektchef på NCC Building Sweden

Det finns många fördelar för alla inblandade parter att använda sig av reparbete i renoveringen. För slutkunden, i detta fall Botkyrkabyggen, är det både tidseffektivt och ekonomiskt och för de boende innebär det en minimal påverkan på närområdet eftersom det inte krävts några större avspärrningar eller ställningsbyggnation i anslutning till fastigheterna.

– Den korta etableringstiden har såklart varit uppskattad av både boende och andra yrkesgrupper, säger projektledare Christophe Dance.

Christophe Dance fortsätter;

– Projektet har gått väldigt bra, både de boende och beställaren har uppmärksammat hur effektivt och smidigt arbetet från rep har varit. Hur snabbt arbetet vid just ”mitt” fönster gått. Vi arbetar nästan uteslutande från rep och det är kul att se hur stora möjligheter som faktiskt finns att leverera ett högkvalitativt arbete också från rep! Vi tror att bygg- & fastighetssektorn behöver säkra, innovativa och miljövänliga lösningar och vet att det efterfrågas högre effektivitet.



Källa: Klätterservice AB