”Arkitektur är vår kärnverksamhet”


2020-05-29

Bild: Arkitektbolaget

Arkitektbolaget lämnar sitt delägarskap i Arketyphus.
– Arbetet med Arketyphus har varit väldigt utvecklande för oss. Nu tar vi med oss all den erfarenhet och kunskap vi fått genom byggherreperspektivetin i vårt arbete som arkitekter, säger Eva Haraldsson VD Arkitektbolaget.

2016 startade Arkitektbolaget tillsammans med Gransholms Bruk Fastigheterbolaget Arketyphus. Genom Arketyphus fick Arkitektbolaget möjlighet att lära sig om byggprocessen i rollen sombyggherre.

– Vi ville lära oss mer om byggprocesser ur en byggherres synvinkel. Vårt mål var att få enfördjupadförståelse för våra kunders perspektiv, säger Eva Haraldsson.

Bland annat har man arbetat med projektet Torparlyckan genom Arketyphus och i samarbete med Eksjöhus Bostad. Ett projekt som Arkitektbolaget fortfarande kommer att vara en del av genom att vara de som ritar fasaderna på husen som ska byggas.

Nu väljer man att lämna sitt delägarskap i Arketyphus. Även om arbetet har varit utvecklande och givande så har det tagit för mycket kraft från Arkitektbolagets kärnverksamhet, arkitektur. Vi vill inte på något sätt riskera vår kärnverksamhet. Man behöver stora ekonomiska muskler som byggherre och vi har relativt små muskler i de här sammanhangen.

–Vårt syfte med att kompetensutveckla oss genom att vara delägare i Arketyphus har definitivt uppnåtts. Så nu när vi väljer att fokusera fullt på vår kärnverksamhet så gör vi det som bättre arkitekter med större kunskap inom alla delar i byggprocessen, säger Eva Haraldsson.


Vad tar du med dig som den främsta lärdomen från Arketyphus?
– Det är just samarbetet och förståelsen förde olika aspekterna i en process vid nybyggnation, från försäljning och projektekonomi till konstruktion. Det har varit nyttigt för oss att vara en aktiv del i dessa delar också. Även att det är ett vinnande koncept att gå in ett projekt så prestiglöst som möjligt. Vi sitter inte med några sanningar och vi har blivit ännu bättre lyssnare av den här processen.



Källa: Arkitektbolaget