Satsning på skollokaler i västerort- fem skolor rustas upp


2020-05-29

Föreslagen utformning av evakueringsskolan i västerort.
Bild: Moelven Byggmodul AB
Föreslagen utformning av evakueringsskolan i västerort.

Fem skolor i västra Stockholm kommer att genomgå större upprustningar under de kommande åren för att förbättra miljön för elever och lärare. För att eleverna ska ha anpassade och säkra skollokaler under tiden renoveringarna pågår och för att arbetet ska göras så kostnadseffektivt som möjligt byggs en tillfällig evakueringsskola i Råcksta som i omgångar ska inrymma de fem skolorna. Beslut om att genomföra bygget av evakueringsskola fattades vid Stockholms stads utbildningsnämnd 28 maj.

– Vi har fem grundskolor i västra Stockholm som behöver rustas upp för att bli moderna och ändamålsenliga. När vi har utrett hur vi på bästa sätt ska kunna genomföra upprustningarna och samtidigt erbjuda bra och säkra lokaler till eleverna under tiden så har vi funnit att det mest ekonomiska och tidsmässigt effektiva sättet är att bygga en evakueringsskola som skolorna kommer att turas om att använda, säger Gunnar Wohlin, grundskolechef i Stockholms stad.

Den nya evakueringsskolan byggs som en fullvärdig skola för årskurs F-9 och kan inrymma 30 elevgrupper. Evakueringsskolan planeras att vara klar att använda från höstterminen 2022 och vara uppställd i tio år. Den är konstruerad så att därefter kunna flyttas för att komma till användning på annat håll eller säljas. De skolor som ska använda evakueringsskolan är Grimstaskolan, Abrahamsbergsskolan, Blackebergsskolan, Hässelbygårdsskolan och Nya Elementar. Utöver renovering kommer även kapaciteten för antal elever att byggas ut vid Blackebergsskolan, Grimstaskolan och Nya Elementar. Evakueringsskolan byggs i Råcksta, med närhet till Grimsta naturreservat.

– Vi är glada att det nu finns en lösning där vi kan rusta upp Grimstaskolan och samtidigt slippa bedriva skola i en pågående byggarbetsplats. Våra elever kommer under två år behöva inrymmas i en annan skola men därefter kommer de tillbaka till en skola med bättre ventilation, bättre ljus och modern teknik. Samtidigt kommer vi att kunna göra plats för att ta emot fler elever från vårt växande närområde, säger Marita Svahn, rektor vid Grimstaskolan.

I maj 2019 fattade utbildningsnämnden i Stockholms stad ett inriktningsbeslut som fastlade att arbetet med en evakueringsskola skulle utredas för att kunna genomföras. Vid utbildningsnämndens möte den 28 maj 2020 fattade nämnden ett genomförandebeslut för byggandet av skolan vilket innefattar bland annat vilka fem skolor som ska evakueras, tidsplan samt ekonomisk kalkyl.



Källa: Stockholms stad