Vinst för Krook & Tjäder i Husby


2020-06-02

Visionsbild över Rogaland i Husby (bilden är en illustration).
Bild: Krook & Tjäder
Visionsbild över Rogaland i Husby (bilden är en illustration).

Arkitekterna Krook & Tjäder har tillsammans med Sveaviken Bostad tilldelats markanvisning av Stockholm Stad i projektet Rogaland i Husby. Uppdraget med namnet Husta Parkstad omfattar 17 500 m² BTA bostäder där aktiva och trygga stadsrum står i fokus.

Projektets koncept och bärande idé utgår från befintlig bebyggelse, topografi och natur och har som målsättning att främja ökad social hållbarhet i området.

– Vi ser fram emot att delta i ett pilotprojekt inom socialt värdeskapande stadsutveckling tillsammans med arkitekter och landskapsarkitekter på Krook & Tjäder, säger Nina Gustafsson, chef för affärsutveckling på Sveaviken Bostad.

Projektet syftar till att koppla samman Husby, Kista och Akalla där området längs Hanstavägen omvandlas till ett urbant stråk som binder samman stadsdelarna och stärker platsens identitet – en förtätning med totalt ca 750 bostäder. Området kommer att fördelas mellan fyra byggherrar.

– Vi är jätteglada över vinsten och ser fram mot att arbeta vidare med uppdraget, säger Emilie Dafgård och Niklas Thormark, arkitekter på Krook & Tjäder. Vi har strävat efter att skapa en varierad helhet som anpassar sig till omkringliggande bebyggelse och som ramar in de offentliga stadsrummen. Byggnadernas form hämtar inspiration från området där vi noga studerat befintliga typologier, kulörer, skala, fönstersättning och andra detaljer för att skapa en arkitektur som på samma gång smälter in som förnyar området.



Källa: Krook & Tjäder