FOJAB & IVL utvecklar verktyg för en klimatsmart byggbransch


2020-06-02

FOJAB vill utveckla en metod för att synliggöra byggnadens klimatavtryck redan i tidiga gestaltnings-skeden. På så vis kan byggnader utformas med hänsyn till dess klimatavtryck ur ett livscykelperspektiv.
Bild: FOJAB
FOJAB vill utveckla en metod för att synliggöra byggnadens klimatavtryck redan i tidiga gestaltnings-skeden. På så vis kan byggnader utformas med hänsyn till dess klimatavtryck ur ett livscykelperspektiv.

Tillsammans med ILV Svenska miljöinstitutet har FOJAB tilldelats finansiering från Energimyndigheten för projektet LCA-driven design av byggnader. Projektets målsättning är att utveckla en metod för att synliggöra byggnadens klimatavtryck redan i tidiga gestaltnings-skeden. På så vis kan byggnader utformas med hänsyn till dess klimatavtryck ur ett livscykelperspektiv.

Livscykelanalyser (LCA) i ett tidigt designskede har goda möjligheter att kraftigt minska byggnaders klimatpåverkan genom att den övergripande utformningen kan förstås ur ett klimatperspektiv. Genom att integrera digitala designverktyg med beräkningsverktyg möjliggörs en helhetsoptimering av byggnadens utformning i tidigt beslutsskede, där de stora åtgärderna kan göras.

Projektet syftar till att utveckla en branschgemensam metod och process för att kunna arbeta aktivt med livscykelanalyser i tidiga skeden, baserat på kopplingen mellan digitala designverktyg och Byggsektorns Miljöberäkningsverktyg (BM). Metoden ska stödja en informerad process med goda beslutsunderlag för beställare, arkitekt, konstruktör, projektör och entreprenör.

– Det känns superkul att få möjlighet att tillsammans med IVL sätta igång med detta projekt. Nu kan vi få med oss förståelsen för hur designbesluten påverkar klimatavtrycket från första skiss. På FOJAB har vi sedan tidigare utvecklat ett starkt analyspaket som informerar om prestandan i det vi ritar i realtid. Vi ser detta som en naturlig fortsättning och fördjupning av det arbetet. Med hjälp av smarta digitala verktyg kan arkitekter och projektörer vässa sina sinnen och se mer än vad ögat kan fånga upp. Nu kan vi påverka byggnationen att bli klimatsmart på riktigt, säger Petra Jenning, ansvarig för FOJABcode.  



Källa: FOJAB