Andraårseleven Premwade Korva uppmaning till tjejer: Välj byggprogrammet!


2020-06-04

Välj byggprogrammet tjejer! uppmanar andra års eleven Premwade Korva som gör praktik hos Byggpolarna i Övertorneå som just nu gör ett renoveringsjobb hos Utbildning Nord.
Bild: Utbildning Nord
Välj byggprogrammet tjejer! uppmanar andra års eleven Premwade Korva som gör praktik hos Byggpolarna i Övertorneå som just nu gör ett renoveringsjobb hos Utbildning Nord.

Premwade Korva går andra året på bygg- och anläggningsprogrammet på Tornedalskolan i Haparanda. Premwade är på sin första praktik som hon gör hos byggföretaget Byggpolarna i Övertorneå som just nu jobbar med renovering av ett av personalrummen på Utbildning Nord. Hon är den första tjejen som valde byggprogrammet i Haparanda. Under första terminen bytte fler tjejer till programmet, kanske tack vare Premwades val.

För Premwade var det mer eller mindre självklart att välja bygg- och anläggningsprogrammet.

– Jag fick vara med både farfar och pappa när det renoverades eller snickrades något hemma och jag gillade också träslöjd i skolan så för mig var det ett ganska självklart val. Det är också kul att det till slut blev fler tjejer som valde byggprogrammet för till en början var jag ensam tjej. Till en början kände jag ingen i klassen men vi är en fin grupp och jag har fått flera nya kompisar och vi samarbetar bra, berättar Premwade om sitt gymnasieval.

Just nu är Premwade inne på sin sjätte praktikvecka av totalt åtta. Att hitta ett byggföretag att göra praktik på var dock inte helt lätt.


Byggföretag i Övertorneå såg möjligheten direkt
– Jag upplever att det är en del arbetsgivare som är lite skeptiska när det kommer en tjej. Man tittar på att jag är tjej och dessutom kort och man funderar om jag orkar och klarar av jobbet. Lite förutfattade meningar inom branschen är det allt.

Det var därför inte lätt att hitta ett byggföretag i Haparanda som ville ta emot henne. Utbudet i Haparanda är heller inte så stort menar Premwade som också ville hitta ett byggföretag som gör så mycket som möjligt från grunden. Efter tips från sin svärfar tog Premwade kontakt med Peter Higberg, VD på Byggpolarna i Juoksengi AB och efter ett möte under sportlovet så var saken klar.

– Peter var positiv direkt och såg bara möjligheter med min praktik. ”Nu blir det lite ordning och reda” tyckte han och att det skulle vara positivt att få in en tjej i arbetslaget. Byggpolarna är också ett företag som gör allt från mindre renoveringar till totalentreprenader och det var precis det jag var ute efter, förklarar Premwade, som gärna vill få ett jobb i Tornedalen när hon är klar med sin utbildning nästa vår.

VDn Peter Higberg själv hoppas att branschen kommit längre, machokulturen borde höra till historien och inte vara ett problem år 2020. Kvinnor kan klara jobbet lika bra och inom vissa områden till och med bättre menar han.

– Jag tror dessutom att kvinnor tillför bra saker till ett arbetslag även i övrigt. Sen kan det vara så att ett mindre byggföretag som vårt kan ha lättare att ordna med praktiska saker, som lokal för ombyte och annat som behöver lösas när arbetslaget består av både kvinnor och män. Mindre företag är flexiblare, säger Peter Higberg.


Det finns många karriärvägar inom bygg
Många unga uppfattar att det inte finns så många vägar till karriär om du väljer ett yrkesprogram men det tycker Premwade är väldigt synd för det finns hur många möjligheter som helst.

– Det bästa med ett yrkesprogram, oavsett vilken du väljer, är ju att du kan gå ut i jobb direkt. Det finns sen många möjligheter till karriär inom yrket eller om jag skulle vilja studera vidare senare t.ex. till arkitekt, så har jag en mycket god grund att stå på från byggprogrammet.

Premwade Korva upplever yrket som spännande och varierande.

– Du är aldrig helt säker på hur dagen kommer att se ut och i det här yrket utvecklas man och jag får testa mina gränser och hitta lösningar. Jag hoppas verkligen fler vågar välja det man vill och inte gå efter vad kompisen väljer. Gillar du tex träslöjd, välj byggprogrammet. Jag tror inte att du kommer att ångra dig, avslutar Premwade Korva



Källa: Utbildning Nord