Årets Bygmastipendiater i Umeå utsedda


2020-06-05

Årets Bygmastipendiater i Umeå Ted Persson (t.v.) och Hampus Gunnarsson omgivna av rektor Mats Spolander och Bygmas Mikael Häggström.
Bild: Edel Puntonet
Årets Bygmastipendiater i Umeå Ted Persson (t.v.) och Hampus Gunnarsson omgivna av rektor Mats Spolander och Bygmas Mikael Häggström.

Trots osäkerhet in i det sista om ceremonin skulle kunna bli av, kunde Bygmastipendiet till sist delas ut på Dragonskolan i Umeå under torsdagen. Stipendiet går i år till sistaårseleverna Ted Persson och Hampus Gunnarsson på bygg- och anläggningsprogrammet.

Studentavslutningen hölls traditionsenligt på skolan, men i en mer coronaanpassad version detta år. När det var dags fär stipendieutdelning läste Bygmas representant Mikael Häggström upp motiveringarna och överlämnade diplom, prischeckar och varsin välfylld och exklusiv verktygsväska till de något överraskade, men mycket glada stipendiaterna Ted Persson och Hampus Gunnarsson.

Stipendiaterna får dela på prissumman om 10 000 kronor med följande motiveringar:
Teds vision har varit att växa och utvecklas som träarbetare.Och under de tre år han har gått här på Dragonskolan, har han verkligen vuxit och utvecklats. Från att ha varit lite spretig i början, har han nu skött sina studier och klarat byggämnena med bravur. Ted har visat utomordentlig yrkesskicklighet, noggrannhet och har också uppvisat ett gott omdöme vad gäller både arbete och miljö. Nu väntar framtiden med alla möjligheter. Stort grattis, Ted Persson!”

Denna elev har haft ett tydligt mål ända sedan årskurs 1 och det har varit att skriva på anställningspapper på ett byggföretag så snabbt som möjligt efter studenten. Han har haft fokus på målet under alla tre åren och har gjort allt som krävts. Han har visat att viljan att lära sig alltid har varit större än rädslan att göra fel.Med nyfikenhet på varje moment, engagemang och envishet har Hampus utvecklingskurva de tre åren på byggprogrammet varit brant. Med minimal frånvaro och maximalt engagemang jämte att ha varit en god kamrat är målet nu nått: anställningspappren är påskrivna innan utbildningen är klar!Vi önskar Hampus Gunnarsson grattis till Bygmastipendiet!”


Det är sjunde året i rad som stipendiet delas ut och det på femton skolor på ett drygt tiotal orter runtom i Sverige. Med stipendiet vill byggmaterialkoncernen Bygma, som står bakom stipendiet, uppmuntra elever att välja byggbranschen och bidra till att öka branschens yrkesstolthet, liksom att säkerställa framtida arbetskraft och kompetens inom byggsektorn. Stipendiet ges till den eller de elever som antingen visat på goda studieresultat eller gjort en anmärkningsvärd uppryckning.

– Vi är särskilt glada över att kunna dela ut Bygmastipendiet i år. Det var länge oklart hur det skulle bli och vi är glada att vi inte behövt ställa in utan istället kunnat ställa om firandet efter rådande omständigheter. I år känns det ju extra viktigt att fortsätta sprida glädje till studenterna och att bidra till att lyfta goda exempel från skolans värld. Vi gratulerar Ted och Hampus och önskar dem en ljus framtid i byggbranschen, säger Ulrika Berg, marknadschef på Bygma.
 

Fakta om Bygmastipendiet:
Svensk skola är full av fantastiska ungdomar. På Bygma vill man gärna vara med och lyfta fram några av dem. Därför instiftade man för sju år sedan Bygmastipendiet, där unga förebilder som går sista året på gymnasiets bygg- och anläggningsprogram belönas, antingen om man gjort en skolprestation utöver det vanliga eller om man lyckats vända en nedåtgående trend och visat att ”allt är möjligt”.

Bygma anslår 10 000 kronor per skola, som en jury inför varje läsårsavslutning fritt får fördela mellan 1-2 avgångselever. Sökanden ska ha utmärkt sig genom fina studieresultat eller genom att ha gjort en påtaglig uppryckning under sin skolgång och visat att allt är möjligt. Bygmastipendiet delades ut första gången 2014.

Med Bygmastipendiet vill Bygma inspirera fler till att satsa på en utbildning och karriär inom byggbranschen liksom att ingjuta yrkesstolthet i de ungdomar som är på väg ut i arbetslivet.

Bygma samarbetar i dagsläget med följande femton skolor:


Källa: Bygma