Anbudstävling för ny förskola i centrala Norrtälje


2020-07-01

Bild: Norrtälje kommun

Norrtälje kommun bjuder in till markanvisningstävling för uppförande av en fristående förskola i privat regi. Förskolan ska stå klar under 2022.


Markanvisningsområdet ligger i området Vigelsjö cirka en kilometer från Norrtälje stadskärna med goda bussförbindelser till Norrtälje busstation. Närområdet består av flerbostadshus och småhusbebyggelse med närhet till Vigelsjögård, Lommarbadet och Vigelsjö naturreservat. Några hundra meter västerut ligger den kommunala grundskolan Lommarskolan och lika långt österut kommer om ett par år Internationella Engelska skolan öppna en grundskola.

– Vi har ett stort behov av förskolor så det är väldigt bra att vi nu kan komma igång med den här tävlingen så att vi kan få en ny och fin förskola med runt 100 platser till 2022. Vi välkomnar intresserade entreprenörer och privata förskoleverksamheter, säger Robert Beronius (L), ordförande i barn- och skolnämnden.

Kommunens mål är att vara en kunskapsinriktad skolkommun där barn och unga rustas väl för framtiden och ges möjlighet att nå sin fulla potential. Kommunens förväntan är att det etableras en skolverksamhet i pedagogisk framkant som ska bidra till Kommunens ambitionsnivå om att vara en av Sveriges bästa skolkommuner år 2030.

– Att vi nu kan komma igång med att få till en ny förskola är en effekt av att vi nu har en långsiktig och strategisk lokalförsörjningsplan, säger Bino Drummond (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Som befolkningstillväxten ser ut kommer vi behöva fler förskolor i kommunen de kommande åren, och det här är en bra start. Det är även mycket bra att vi nu har en stadsarkitekt som kan ta tillvara de arkitektoniska värdena i en sån här tävling, säger Robert Beronius (L).

– Vi kommer lägga stor vikt vid det arkitektoniska greppet och att det vinnande förslaget ska ge en god förskolemiljö. Dessutom är det viktigt att den som bygger arbetar med social och ekologisk hållbarhet, säger Charlotte Köhler, stadsarkitekt i Norrtälje kommun, som sitter med i den jury som ska välja ut vinnande bidrag.

Fakta anbudstävlingen:

Anbudstävlingen sker i två steg. I första steget lämnas anbud på den totalsumma anbudsgivaren vill betala för fastigheten. Sista inlämning är 21 augusti. I steg två lämnas gestaltningsförslag och antal möjliga förskoleplatser. Sista inlämning 16 oktober.

Vinnare meddelas i slutet av oktober och planerat byggstart är under kvartal två 2021 så att den nya förskolan ska kunna öppna under 2022. Tävlingen har öppnar och handlingarna finns här.



Källa: Norrtälje kommun