Nya bostäder mellan LTH och Ideon


2020-06-24

Illustration av flygvy från Ole Römers väg.
Bild: Akademiska Hus AB och Arkitema Architects
Illustration av flygvy från Ole Römers väg.

Två nya bostadskvarter med ett diagonalt stråk som kopplar universitetet till verksamheterna på Ideon. Ca 23 000 m2 BTA ger bostäder till 650 studenter och forskare. Byggnadsnämnden beslutade idag att skicka ut detaljplanen på samråd.
– Det är alltid glädjande med fler bostäder. Här föreslår vi dessutom flera olika boendeformer vilket vi tror tilltalar studenterna, säger Klas Svanberg (M), byggnadsnämndens ordförande.

Planområdet är vid gränsen mellan Lunds Tekniska Högskolas bebyggelse (LTH) och Ideons verksamhetsområde men kopplar även till Forskarparken, de befintliga studentbostäderna på Sparta och den planerade byggnaden av Blekingska Nation i norr.

Detaljplanen innebär att befintlig markparkering och rivningsklara studentbostäder ersätts med två bostadskvarter. Husen som varierar i höjd, från tre till nio våningar, kommer kunna erbjuda bostäder i olika former och storlekar till cirka 650 studenter och forskare. Kvarterens innergårdar planeras bli gröna lugna oaser för de boende.

Mellan de två kvarteren planeras ett diagonalt stråk med generös plats för gång- och cykeltrafik men också enkelriktad biltrafik. I kontrast till de lugna innergårdarna är ambitionen att skapa aktivitet längs stråket. Studielokaler och till exempel butiker och restauranger planeras i bottenvåningarna för att bidra med mer liv och rörelse. Stråket kommer även att ha soltrappor och andra mötesplatser för studiepauser och annat umgänge.

– Den diagonala passagen förenar LTH och universitetet med verksamheterna på Ideon och Medicon Village vilket är viktigt för stadsutvecklingen i området, säger Hans Juhlin, stadsbyggnadsdirektör i Lunds kommun.

Värdet av en sådan koppling påpekas också i kommunens övergripande planprogram för området.

Stråket binder även i förlängningen ihop den nya spårvagnshållplatsen vid Kårhuset i väst med gång- och cykelstråk längs Scheelevägen i öst.

Samrådsperioden, då allmänheten har möjlighet att tycka till och bidra med sina synpunkter, börjar efter sommaren.



Källa: Lunds kommun