Ikano Bostad utvecklar en ny stadsdel på Limhamn efter ambitiöst hållbarhetsprogram


2020-06-25

Färdigställda småhus på Elinegård.
Bild: Ikano Bostad
Färdigställda småhus på Elinegård.

Vid kanten av Limhamns Kalkbrott börjar den nya stadsdelen Elinegård att ta form. Cirka 1 000 bostäder, den nya Elinelundsskolan och en förskola är redan på plats. I förra veckan antogs detaljplanen för områdets fortsatta utveckling med ytterligare 800 bostäder som kommer att utvecklas enligt ett ambitiöst hållbarhetsprogram.

– Med detaljplanen för andra etappen av Elinelunds gård kan vi på ett hållbart sätt bygga vidare på den redan påbörjade stadsdelen öster om Limhamns kalkbrott. Bebyggelsen ska utgå från områdets kvaliteter såsom höga naturvärden, småskalighet i intilliggande kolonistugeområde och närhet till goda kommunikationer. Det kommer att vara ett alternativ för den som både vill bo naturnära och nära staden, säger stadsbyggnadskontorets planchef Anna Holmqvist. 

Ambitionerna i hållbarhetsprogrammet och för Elinegårds fortsatta utveckling är höga. Detaljplanen för området antogs i förra veckan och till hösten 2021 startar byggnationen av 800 bostäder fördelat på tio kvarter. När allt står klart kommer Elinegård att vara ett grönskande område med stort miljö- och klimatfokus, goda möjligheter till gemenskap och möten i vardagen och där det kommer att vara enkelt att välja bort bilen.

Mitt i området kommer ett mobilitetshus att byggas som kommer att bli Elinegårds mittpunkt. Där kommer det att finnas en bil- och cykelpool, cykelverkstad och större delen av områdets parkeringsplatser. I mobilitetshuset kommer det även att finnas lokaler som kan användas av de boende i området för till exempel arbetsplatser, läxläsning eller till hobbyverksamhet.

– Vi vill skapa en stadsdel att längta hem till där det är enkelt att leva modernt och hållbart i vardagen. Genom att samla mycket av parkeringen i mobilitetshuset kommer Elinegård att bli ett lugnt och tryggt område där cykel- och gångtrafiken får större utrymme än bilarna. I hållbarhetsprogrammet har vi fokuserat på att skapa ett grönt område som tar tillvara på områdets historia och rika växt- och naturliv. Det kommer även att synas på fasader och gårdar, säger Maria Hagman, bostadsutvecklingschef syd/väst på Ikano Bostad.

Hållbarhetsprogrammet har tagits fram med hjälp av Citylab Action som är en metod för hållbar stadsutveckling och kommer att certifieras. En viktig del i hållbarhetsprogrammet är att utbilda och kommunicera kring hållbarhet och vad som händer på platsen. Under tiden som utvecklingen av området pågår kommer det att finnas skyltar längs en förutbestämd bana med information om hållbarhetsarbetet och hur området stöttar FN:s globala mål för hållbar utveckling i Agenda 2030.


Källa: Ikano Bostad