Titania öppnar grindarna till Hallunda Gård


2020-06-25

Visionsbild över Tomtbergavägen.
Bild: Arkitema Architects
Visionsbild över Tomtbergavägen.

Översiktsbild, Nya Hallunda Gård (bilden är en illustration).Arkitema Architects - Tomtbergavägen
Bild: Titania
Översiktsbild, Nya Hallunda Gård (bilden är en illustration).Arkitema Architects - Tomtbergavägen

Efter flera års arbete av Titania, arkitektfirman Arkitema Architects och Botkyrka kommun går nu planförslaget för Hallunda Gård i Botkyrka ut på samråd. Beslutet fattades i samhällsbyggnadsnämnden i Botkyrka kommun i förra veckan.

Hallunda Gård har varit stängd för allmänheten i 150 år, men nu öppnas grindarna till en sovande pärla. En pärla omgiven av en helt fantastisk natur- och kul­turmiljö som dels ska kunna upplevas på egen hand men även som en del av Kulturspåret, Hälsans stig eller Mälar­promenaden.

– Med stor respekt och omsorg tillgängliggör vi en kulturskatt som få haft möjlighet att besöka, säger Wojciech Wondell, projektchef på Titania AB.

De nya boendemiljöerna omkring Hallunda Gård planeras med stor respekt och omsorg för platsens historia. Själva gårdsmiljön med byggnader lämnas intakt och vart och ett av de nya planerade kringliggande bostadsområdena får sin egen karaktär, starkt präglad av historien och naturen runt omkring.

Projektet är förankrat i områdets historiska anor som går tillbaka till bronsåldern, då området var en av mälardalens viktigaste och största boplatser. I dag kan man finna välbevarade gravar och gravfält belägna på landskapets böljande höjder som åskådliggör platsens historia.

De historiska spåren lägger förutsättningar för områdets nya struktur. Här vävs natur, kultur och arkitektur ihop till en ny komposition som förstärker upplevelsen av herrgårdsmiljön, stärker riksintresset och skyddar de kulturhistoriska värdena. De historiska vägarna och stigarna återskapas och förstärker kopplingen till Mälaren. Hallunda kommer närmare inpå naturen och vattnet. Den nya arkitekturen hämtar inspiration från den existerande gårdsbebyggelsen och är en tolkning av densamma. Kombinationen av gammal och ny skaparspänning och sätter prägel på miljön – en frisk vind som väcker området efter många år i dvala.

I mötet mellan nytt och gammalt finns projektets hjärta – en sprudlande miljö som hämtar sin inspiration från en annan period – från tiden då Hallunda Gård var en viktig jordbruksbygd.

Med nya bostäder skapas ett tryggt rekreationslandskap, där boende och besökare skapar ett nytt rörelsemöns­ter och ökad aktivitet i området.

Tomtbergavägen söder om området byggs till en stadsgata som kantas av en allé och stadsmässiga flerbostadshus. Här samlas kollektivtrafik, handel och områdesservice samt flerbostadshus som erbjuder boende i både stad och park.

Bostäder i en unik miljö
Bostadshusen är mellan tre och fem våningar höga och skapar en stadsmässig inramning av Tomtbergavägen på bägge sidor. Mot Hallunda Gård i norr kliver Torgkvarteren varsamt ner i våningshöjd och kvarteren öppnas upp för att mjukt möta den historiska parkmiljön. Bostadsgårdarna får en unik miljö med stadsliv mot Tomtbergavägen och en lugn oas på gårdarna.

De nya boendemiljöerna erbjuder flera olika skalor som alla kommer byggs i symbios med det historiska Hallunda Gård. De nya byggnaderna förhåller sig och inspireras av den gamla bebyggelsen samtidigt som arkitekturen och byggnaderna ger också en tydlig ny årsring i Hallunda Gård.

– Vi är glada över att få vara med och förvalta och utveckla det historiska arvet och lägga till ytterligare en årsring till dagens Hallunda, säger Ola Göransson, partner i Arkitema.


Fakta:
Nyckeltal: 600–800 bostäder
Byggherre: Titania AB
Arkitekter: Arkitema Architects


Källa: Titania