Helsingborgs sjukhus tar hjälp av BrainLits ljus i vården


2020-09-08

Visionsbild över Nya sjukhusområdet Helsingborg, som ska stå färdigt 2025 (bilden är en illustration).
Bild: Schmidt Hammer & Lassen Architects
Visionsbild över Nya sjukhusområdet Helsingborg, som ska stå färdigt 2025 (bilden är en illustration).

Region Skåne installerar BioCentric Lighting från Lundaföretaget BrainLit AB på två plan i sjukhuset i Helsingborg. Tanken med sjukhuset är att det skall vara flexibelt, det skall kunna växa över tid och med inriktningen att förbättra både vård och arbetsmiljö. BioCentric Lighting hjälper både patienter och personal att behålla en naturlig dygnsrytm när de vistas inomhus under långa perioder.

BioCentric Lighting återskapar naturligt ljus inomhus och hjälper därför människor att bevara sin naturliga dygnsrytm även när de vistas mycket inomhus – som vid långa vistelser på sjukhus. Systemet finns redan på neonatalavdelningen på Helsingborgs sjukhus och nu installeras BioCentric Lighting även på två plan i den norra flygeln. På samma plan ska BrainLits knappsatser, sensorer och ljusrecept användas för att styra även armaturer från andra tillverkare. Det totala ordervärdet är på nästan 2,6 miljoner kronor

– Region Skåne är en mycket viktig kund för oss. BrainLit får inte bara ännu en viktig referens som använder vårt ljus i utmanande miljöer, vi får också en chans att hjälpa både patienter och personal att må bättre. Det är vårt viktigaste mål, att förbättra hälsan för så många människor som möjligt, säger BrainLits vd Niclas Möttus Olsson.

På neonatalavdelningen är användningen särskilt utmanande. De prematura barnen, föräldrarna och personalen har delvis olika behov av ljus. Barn får inte utsättas för ljus före vecka 26, föräldrarna är i en mycket stressad situation under lång tid och personalen arbetar dygnet runt. Därför har BrainLit installeratljuskällor som kan regleras på mycket låg nivå och med mycket hög kvalitet för att kunna studera subtila rörelser och hudförändringar hos barnen. Personal kan i sin tur få en ljusdusch, som med olika recept kan pigga upp under ett nattskift eller avhjälpa stress under arbetspasset.

– Flera av BrainLits kunder, däribland neonatalavdelningen, har i undersökningar fått se hur mycket bättre personalen mår och framför allt sover efter att våra system har installerats. Det är ett härligt kvitto på att det vi sett i våra testmiljöer stämmer överens med användarnas upplevelser, säger Niclas Möttus Olsson.

Naturligt ljus som varierar över dagen är den viktigaste faktorn för att synkronisera människokroppens dygnsrytm. Forskningen visar att brist på naturligt ljus därför kan orsaka en rad allvarliga sjukdomar och vara hämmande för sjukas möjligheter att tillfriskna. En balanserad dygnsrytm, som BioCentric Lighting hjälper människor att återfå,gynnar däremot hälsan och förbättrar specifikt sömnen, koncentrationsförmågan, immunförsvaret, energin och det allmänna välmåendet.



Källa: BrainLit