OBOS i samarbete med Veidekke – bygger en Svanenmärkt, Trygg BRF Sigtuna Stadsängar


2020-09-09

Visionsbild över exteriören till Brf Honungskupan, som kommer vara redo för inflytt om ungefär två år (bilden är en illustration).
Bild: OBOS
Visionsbild över exteriören till Brf Honungskupan, som kommer vara redo för inflytt om ungefär två år (bilden är en illustration).

De 53 lägenheterna i Brf Honungskupan säljstartas den 29 september och har en beräknad inflyttning under hösten 2022.
– Med en målsättning på två år från säljstart till inflyttning samt hus som är kvalitetsstämplade med Svanen har vi kunderna i fokus, säger Tommy Waldnert, fastighetsutvecklare på OBOS.


Sigtuna Stadsängar är en helt ny stadsdel i Sigtuna stad, med målsättningen att vara Sveriges mest hållbara stadsdel. På den 330 000 kvadratmeter stora ytan planeras för cirka 900 bostäder i ett område som beräknas vara helt klart i början av 2030-talet. 2016 vann OBOS en markanvisningstävling i området, och har nu ingått i samarbete med Veidekke Entreprenad för att utveckla 53 lägenheter med upplåtelseformen bostadsrätt.

– På OBOS bygger vi framför allt industriellt i fabrik, men i detta projekt såg vi ett behov av en platsbyggd entreprenad, för att möta de särskilda bullerkraven. Vi beslutade oss för att handla upp Veidekke som entreprenör då de har en avdelning för träbyggnation, vilket var en viktig förutsättning i projektet.

Detaljplanen i Sigtuna Stadsängar omfattar allt från flerbostadshus till villor. OBOS planerar för två flerbostadshus där första är med 53 lägenheter; tvåor, treor och fyror med varierande planlösning och egen balkong eller uteplats.

– Upphandlingen innebär att det är Veidekke som bygger husen, och att OBOS sedan utvecklar och säljer lägenheterna, förklarar Tommy. SBC – Sveriges Bostadsrättscentrum – kommer sedan att stå för förvaltningen av föreningen, som får namnet Brf Honungskupan.

Föreningsnamnet har sin förklaring, inte minst i de hållbarhetskrav som ställs på de aktörer som är med och utvecklar Sigtuna Stadsängar. För att få bygga i Sigtuna stadsängar krävs att byggherrarna förhåller sig till kommunens kravlista på ett tjugotal punkter som försäkrar att man bygger miljövänligt.

– Husen blir Svanenmärkta, och det kommer också att återspeglas i inredningen där man redan i trapphuset möts av rena träväggar, förklarar Tommy. Även livet mellan husen ska andas hållbarhet. På innergården kommer det att finnas plats för odling, men också för bikupor där föreningen kan producera egen honung. Planen rymmer också gott om cykelparkeringar under tak och genomtänkta lösningar för återvinning. Det ska vara lätt att leva hållbart här.

Brf Honungskupan kommer att få kvalitetsmärkningen Trygg BRF, som innebär att föreningen möter tuffa ekonomiska och juridiska redovisningskrav – allt för att kunden ska känna sig extra trygg i sitt bostadsrättsköp. Det blir, förutom en Trygg BRF, också en prisvärd sådan enligt Tommy.

– Det är prisvärda lägenheter med en bra standard och till ett marknadsmässigt pris, säger han.

Sigtuna Stadsängar är alltså en helt ny stadsdel, men här händer mycket och ett led i hållbarhetsprofilen är att etablera service i stadsdelen, så att de boende har nära till sådant som de kan tänkas behöva i vardagen.

– Ja, här kommer att finnas en hel del service, till exempel i form av skola och förskola, vårdcentral, apotek, restauranger, gym och en livsmedelsbutik. En del har redan öppnat, och när det är dags att flytta in i Brf Honungskupan kommer allt att vara på plats, avslutar Tommy.

Den 23 september välkomnas alla intressenter till en informationsträff om projektet, som säljstartas den 29 september.



Källa: OBOS